Laddar

Världens modernaste orgel installeras i anrik Malmökyrka

Den kommer vara 15 meter hög och ha över 200 stämmor, orgeln blir den största i Skandinavien.

delningar

 

På tisdagen efter påskhelgen stängde S:t Petri kyrkan i Malmö för renovering. Den kommer vara stängd fram till hösten och anledningen är främst för att man ska installera en ny modern orgel, rapporterar P4 Malmöhus.

– Den är verkligen speciell. Den kommer stå framme vid koret och kommer att byggas ihop med kyrkans övriga orglar, berättar församlingsherde Albin Tanke för radion. Vi har tre orglar till i kyrkan.

Orgeln kommer bil Skandinaviens största och modernaste. Ett bekymmer är den avsevärda vikten på instrumentet som är närmare 20 ton.

– Vi måste kolla i golvet så att den klarar av vikten.

Över 200 000 människor besöker S:t Petri kyrka varje år.

– Jag gläds enormt över vad detta kommer innebära, säger Tanke.

Församlingen kommer under tiden renoveringen pågår att få utnyttja församlingslokalerna och ett stort iglooformat kyrktält som kommer resas på gräsmattan vid Djäknegatan.

– Den kommer naturligtvis inte kunna rymma alla dessa hundratals människor som kan S:t Petri. Det blir en spännande, ovanlig och annorlunda mötesplats mitt i city. Där ska vi ha gudstjänster och högmässor.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?