Laddar

Världens första E-sport-museum vill öppna i Malmö

Snart kan Malmö stad få ett nytt museum, om E-sportens historia.

delningar

Det är organisationen Spelens hus som tillsammans med Bombina Bombast, Natalia Batista och Allen Petersen som nu startat projektet Museum of eSport History. Det finns idag inget liknande museum, men det behövs menar Samir Arabi-Eter, projektledare på spelens hus.

– Jag hade en diskussion med en vän som jobbar i e-sportbranschen. När han ska förklara vad e-sport ä använder han videoklipp från 2004. Det märks att när man pratar om e-sport, vet inte många vad det är.

Museet vill lära ut om e-sport till spelare men även till föräldrar om hur stor industrin är. Arabi-Eter menar att e-sporten idag är ett svart hål där väldigt lite kunskap finns.

 

– Det går bara att kolla antalet ”streaming-views” på det senaste Dreamhack för att förstå hur stort det här egentligen är. Förra gången hade de 225 miljoner visningar på sina events.

E-sportens popularitet i kombination med okunskapen gör att det skapas klyftor mellan ungdomarna och föräldrarna. Genom att lära ut kunskap om e-sport hoppas initiativtagarna på ökad förståelse från föräldrarna.

– Idag är det självklart att föräldrar stöttar sina barn när det kommer till ishockey och ridning, vi vill att föräldrar ska stötta sina e-sportande barn på samma sätt, säger Samir Arabi-Eter.

 

 

Förhoppningen är att museet ska öppna i slutet av 2018. Basen planeras till Malmö men på grund av de digitala möjligheterna kan utställningen senare visas över hela världen. Museet kommer att visa att e-sporten är mycket mer än spel som Counter Strike, som man ofta sammankopplar sporten med idag.

– Man glömmer lätt att e-sporten började i arkadhallar på 80-talet. Det finns många människor som har arbetat hårt för att få e-sporten dit den är idag.