Laddar

Vården kritiseras – patient fick vänta i åtta månader

Efter några veckor skulle behandlingen följas upp. Men något möte bokades aldrig.

delningar

Det var i slutet av januari 2017 som en patient avslutade sin cancerbehandling  vid Skånes universitetssjukhus. Nu riktas kritik mot Urologmottagningen  efter bristfällig uppföljning av behandlingen.

Av beslutet från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) framgår att det sex till åtta veckor efter behandlingen skulle ha genomfört en behandlingskontroll, men det bokades aldrig in.

På grund av detta gick patienten runt med en stent i en urinledare i åtta månader innan den äntligen togs bort. Patienten hade då länge haft besvär med smärta och urinträningar på grund av att stenten suttit kvar så pass länge.

Enligt beslutet var stenten konstruerad för att kunna sitta i ett år och fördröjningen ska i sig inte ha medföljt någon allvarlig vårdskada. Men på grund av att behandlingskontrollen inte genomfördes missades patientens besvär.

”Uppföljningen av patientens cancerbehandling var bristfällig vid urologmottagningen. I det avseendet har vårdgivaren inte uppfyllt de lagstadgade kraven på ett systematiskt patientsäkerhetsarbetet”, skriver IVO i beslutet.

Relaterade artiklar