Laddar

Var fjärde kvinnlig student utsatt för sexuella trakasserier

Många händelser sker på krogar och andra nöjesställen.

delningar

Var fjärde kvinnlig student vid Malmö Högskola har utsatts för sexuella trakasserier det senaste året. Framförallt har det skett på nöjesställen som krogar och nattklubbar.

Det har framkommit efter att Malmö Högskola har tillfrågat närmare 3 000 kvinnliga studenter. Enligt forskaren Caroline Mellgren ligger resultatet i linje med andra studier.

– Det mest slående är att så många svarar att detta är något man får räkna med. De ursäktar ofta förövaren för att denne druckit alkohol och säger ”han var full och menade inte så, och jag var också full”, säger Caroline Mellgren, som anser att nöjesetablissemang måste ta ett större ansvar för att motverka sexuella trakasserier.

– Alkoholen blir en ursäkt när man snarare borde fråga sig vad det är fel på miljöer som upplevs så tillåtande mot sexuella trakasserier.

25 procent svarade ja på frågan om de upplevt oönskad kontakt i form av kyssar, beröring, tafsande eller smekningar. Väldigt få av incidenterna har anmälts till polisen.

Forskarna vill komma åt om de sexuella trakasserierna påverkar kvinnornas vardag och hur.

– Det får konsekvenser för de drabbade. De blir rädda för att bli utsatta igen, undviker platser, tänker på sitt kroppsspråk och hur de klär sig. Det leder ändå till en anpassning. En del kvinnor i vår studie säger också att de blir misstänksamma mot män generellt, säger Caroline Mellgren.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?