Laddar

Vännerna hjälper ungdomar i Malmö: ”Finns bättre saker än att begå brott”

Barndomsvännerna Ranin Akel och Amani Uweiti valde att starta ett UF-företag för att aktivera ungdomar. Satsningen görs för att få ungdomar att hålla sig borta från kriminalitet.

delningar

De två vännerna Ranin Akel, 18, och Amani Uweiti, 18, har känt varandra nästan hela livet. Och i mångt och mycket är de som syskon.

– Vi har känt varandra i många år och är uppväxta tillsammans. Först bodde vi på samma gård och sen kom vi att bo exakt mitt emot varandra som grannar. Sen gick vi i samma skola, Rosengårdsskolan. Vi växte upp, nästan som syskon och folk tror vi är syskon, man börjar likna sin vän, säger Rani Akel.

Båda två går nu sista året på Kunskapsgymnasiet och har under våren startat företaget U.A.I.M under utbildningen Ung Företagsverksamhet (UF). Företaget riktar in sig på ungdomar mellan 10-18 år och har som mål att aktivera ungdomar för att hitta en gemenskap och en tillvaro långt ifrån kriminalitet. Föreningen ”Tjejer i Förening” är samarbetspartner.

Idén kom i början av det tredje året på gymnasiet efter att Ranin gjorde ett skolarbete om narkotika och Amani om aktiviteter. Efter att ha pratat insåg de att många ungdomar behöver aktiveras och hitta ett sammanhang för att inte dras in i kriminalitet och utanförskap.

Själva hade de stor glädje av ungdomsaktiviteter när de var yngre och växte upp i Rosengård. Tegelhuset är en av de platser de har positiva minnen ifrån och även hämtat inspiration från nu när de startat en egen verskamhet.

– När vi var yngre brukade vi gå till olika aktiviteter. Tegelhuset hade tjejkvällar som vi brukade gå på. Vi har alltid varit där och hängt där och träffat nya kompisar, säger Ranin Akel.

Under sportlovet arrangerade U.A.I.M sina första träffar med ungdomar. Från början var det en ganska liten skara som dök upp, men efter att ordet spridit sig på bland annat Instagram dök fler och fler upp.

Det blev spel, streetdance, filmkväll, ett besök på busfabriken och en eftermiddag med spel och pyssel. Inför påsklovet hoppas de kunna erbjuda ett läger för ungdomarna.

–  Man har kul med sina vänner och man träffar nya vänner. Man har kul istället för att hitta på skit och bränna en soptunna till exempel, säger Ranin Akel och fortsätter;

– Istället för att vara sysslolös får man komma och vara med.

Är detta något ni kan tänka er att jobba med i framtiden?

– Om det lyckas, om företaget blir större och utvecklas, då kan vi ta hand om det själva utan att ha ett samarbete, säger Ranin Akel.

Vad har ni lärt er hittills?

– Vi har lärt oss att oavsett om man misslyckas i livet finns det alltid något bra att göra. Man ska aldrig tänka att man ska göra ett brott för att må bra, istället ska man göra andra saker med sina vänner som visar att det finns bättre saker än att begå ett brott, säger Ranin Akel.