Valdeltagandet ökade kraftigt i Herrgården

Hårt arbete från olika aktörer kan ligga bakom ökningen.

delningar

Valdeltagandet har gått upp i flera av områdena på Rosengård, där det traditionell har varit lågt. Bland annat har valdeltagandet i distriktet Örtagården-Herrgården ökat med över nio procentenheter.

En av aktörerna som har jobbat för att öka valdeltagandet är Malmedalen som arrangerades i Rosengård i somras. Malmedalen gick av stapeln i Vänskapsparken på Rosengård den 18 till 26 augusti - en lokal variant av gotländska Almedalen, som många politiskt intresserade personer besöker under sommaren. Malmedalen bjöd på seminarier och utställare och politikerna höll tal. Besökarna fick även utbildning i hur man röstar.

– Vi jobbar mycket för att förstärka demokratin, bilda opinion och öka valdeltagandet i Rosengård, säger arrangören Christian Glasnovic, verksamhetschef hos Rörelsen gatans röst & ansikte, RGRA till 24Malmö.se.

Deras arbete verkar nu ha gett resultat.

– Det är roligt att valdeltagandet har ökat i Rosengård. Jag tror Malmedalen har haft ett väldigt stort inflytande och inverkan men det är många andra föreningar och projekt som också har varit delaktiga i att öka valdeltagandet. Partierna själva har också gjort ett jättebra jobb, men en jag tror att Malmedalen hart varit en milstolpe för Rosengård.

Trots att valet nu är över blickar Christian redan framåt - arbetet fortsätter.

– Rom byggdes inte på en dag men jag tror att Malmedalen ska bli som ett nav och ses som en utbildning i demokrati. Till nästa val har vi fyra år på oss att öka valdeltagandet, men jag tror att man måste börja jobba med förstagångsväljarna redan nu, alltså de som ska rösta till nästa val. Vi måste börja jobba med de eleverna nu, säger Christian och tillägger;

– Jag är väldigt glad att jag fick denna möjligheten att genomföra detta med folket i Rosengård. 

Källa: Valmyndigheten

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar