Valde bort premiärblommor – ordnar konsert för Alzheimersjuka för pengarna istället

Malmöopera ordnar konsert för personer med minnessjukdomar: ”Vår enda förhoppning är att det ska få dem att må lite bättre”

delningar

Nu under säsongen har Malmö Opera av hållbarhetsskäl avstått från att dela ut premiärblommor till artister i sina produktioner. De pengar som man sparat kommer nu istället att användas till en konsert för personer med Alzheimer eller annan kognitiv hjärnsjukdom.

– Idéen började med att vi har en ambition här på Operan att vi ska vara ett hållbart hus, och det gäller både miljömässigt och socialt. Konceptet blommor är fantastiskt fint och underbart, men det är något som kostar pengar och som sedan är borta efter några dagar. Då kom vår chef på det här nya konceptet och vi har förklarat för solister och liknande varför vi gör detta och att vi lägger pengarna åt sidan. Det här är ett led i vår ambition att vara hållbara, säger Torgny Nilsson som är pressansvarig för operan till 24Malmö.

Foto: Pressbild/Werner Nystrand.

Konserten äger rum den 5 juni och då kommer Malmö Operakör, en pianist och en solist att bjuda på operastycken och visor som Stenhammars "Sverige", Björn och Bennys "Min Astrakan" ur Kristina från Duvemåla, Alfvéns "Uti vår hage" och Taubes "Nocturne". Konserten arrangeras i ett samarbete med Alzheimer Sverige. Konserten kommer sedan att avslutas med allsång till "Den blomstertid nu" kommer.

– Vår förhoppning är att det ska fungera som vi tänkt. Det ska finnas en terapeutiskt syfte för publiken. Det finns en överväldigande bevisning och forskning som säger att det här är väldigt bra för folk med minnessjukdomar. Man stannar upp sjukdomsförloppet och det kan fungera ångestdämpande. Vår enda förhoppning är att det ska få dem att må lite bättre, säger Torgny Nilsson.

Tanken med konserten är inte att fylla salongen.

– Alla som kommer hit måste komma med någon ledsagare och vi vill inte trycka in för mycket folk. Det kan vara stressande och sedan har flera av dem andra medicinska bekymmer och kanske till exempel inte kan gå. Vi har bara ett begränsat antal rullstolsplatser, så det kommer inte att bli fullsatt, men det är inte riktigt meningen heller, säger Torgny Nilsson.

Om man har en anhörig som har en diagnostiserad minnessjukdom är man välkommen att kontakta Operan.

– Det kan finnas platser över, men jag kan inte garantera något, säger Torgny Nilsson.

FAKTA

Fakta: Alzheimers sjukdom

Demens innebär att man på olika sätt får svårt att minnas och tolka sin omgivning. Alzheimers sjukdom är den vanligaste typen av demens och det innebär att nervcellerna förtvinar i ett eller flera av hjärnans områden. Tidiga symtom på Alzheimers sjukdom brukar vara att få problem med minnet och ha en förändrad tidsuppfattning. Andra symtom är att man kan få svårt att finna ord och kan känna sig orolig, nedstämd och oföretagsam.

Källa: 1177.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar