Laddar

Utvisningen stoppades i sista sekund: ”Han bara skrek”

Beskedet om utvisning hade fått vännerna att planera en manifestation under tisdagen. Men under måndagskvällen kom det oväntade beskedet.

delningar

Datumet då Nasir skulle utvisas till Afghanistan blev känt i torsdags.

– Det har varit ett intensivt arbetet med den juridiska delen att försöka stoppa utvisningen och samtidigt försöka förbereda sig på att en av ens vänner kan dö den här veckan, sa Mira Björkegren, aktiv i Ensamkommandes förbund, under måndagsförmiddagen till 24Malmö.

Då förberedde hon en manifestation, tillsammans med flera andra organisationer, för att protestera mot utvisningen av Malmöbon och hennes vän, Nasir.

– Det här är en av de mest våldsamma handlingar som den svenska staten kan göra mot människor, det vore sjukt om vi stod och kollad på, sa hon då.

Utvisningen var satt till tisdagen och under natten mot måndagen hade hon och vännerna skickat in en begäran om verkställighetshinder.

Ett verkställighetshinder innebär att ett beslut som tagits kan stoppas, då ny information framkommer eller omständigheterna förändras, så att beslutet inte kan genomföras.

Vid 16-tiden på måndagen fick Mira Björkegren samtal om att verkställighetshindret hade godkänts och att Nasir skulle släppas från förvaret direkt.

– Jag trodde inte på det först. Och sedan ringde jag honom, han bara skrek, säger Mira Björkegren.

Nasir hade suttit på förvaret i flera veckor i väntan på utvisning.

– Jag var jätteorolig för jag har fått hot mot mig och folk har skrivit massa skit. Jag tänkte att det är inte en chans att jag går ut ur flygplatsen i Kabul, berättar Nasir.

Under måndagen hade polisen kommit och pratat med honom på förvaret.

– De sa ‘du vet varför vi är här, imorgon ska vi åka till Kabul. Vill du åka?’ Jag svarade med att fråga om de skulle vilja åka till ett land där du kommer att bli dödad, säger han.

Poliserna förklarade att de måste ställa frågan varpå Nasir svarade att han inte ville åka.

– ‘Då kommer vi att hämta dig i handfängsel’ sa poliserna då.

När han sedan fick beskedet av Mira Björkegren blev han glad.

– När man blir fri blir man glad och börjar tänka på hur de andra känner och tänker, säger Nasir och berättar att det var många andra på förvaret som ska utvisas på tisdagen.

– Jag har tackat personalen och ursäktat mig för om jag gjorde något mot dem när jag var arg och ledsen, de sa att det är ingen fara och vi kramades.

 

Relaterade artiklar