Laddar

Uppemot 60 gravar utsatta för stölder och skadegörelse – brottsvågen växer

En anhörig upptäckte att ett bronskors saknades, senare upptäckte han att många fler gravar var drabbade.

delningar

Stölderna från gravar har 24Malmö tidigare rapporterat om. Men nu kommer uppgifter att skadegörelserna och metallstölderna är mer omfattande än tidigare anat.

En man upptäckte under lördagen att hans anhörigs grav på Östra Kyrkogården saknade ett dekorationskors i brons. Mannen uppger att han därefter såg ett mycket stort antal gravar som var påverkade.

– Enligt anmälaren kan det röra sig om upp till 60 gravar. Primärt är det metall som saknas, säger Nils Norling, polisens presstalesperson i Malmö.

På kyrkogårdsförvaltningen kan man inte bekräfta att det är så många som 60 gravar som drabbats av skadegörelse och stölder. Driftchef Anna-Carin Forsman berättar att dessa brott går i vågor och har pågått under fler års tid.

Hon berättar vidare att det inte finns utrymme för förvaltningen att se över varje enskild gravplats.

– Vi har såpass mycket gravplatser över ett stort område. Att det saknas på väldigt många platser, det vet vi, säger Anna-Carin Forsman.

Östra kyrkogården är mest drabbad det senaste året. Framförallt är det stöldbegärliga metaller såsom koppar som är tjuvarnas mål, men även koppar är högst intressant.

I nuläget finns ingen misstänkt för de drygt 20 anmälningar som kommit in gällande gravstölder i Malmö sedan sommaren.

– Detta är väldigt svårutredda stölder och det är svårt att arbeta förebyggande på så stora områden där det inte finns kameraövervakning, säger Nils Norling. Motiverade och hänsynslösa tjuvar kan jobba ostört här under nattetid.

Polisen uppmanar anhöriga att se över gravplatserna och att anmäla.

– Vi är intresserade av alla upplysningar, främst från östra kyrkogården.

Relaterade artiklar