Unika satsningen – ölbar med ett öl: ”Idiotenkelt”

Foto: Privat.

Här är före detta The Ark-gitarristens senaste satsning i Malmö.

delningar

Det är i sommar som den nya tjeckiska ölbaren Pivo slår upp portarna på Västergatan i Malmö. Baren kommer att ha ett unikt koncept – det kommer nämligen bara serveras ett sorts öl. Bakom satsningen står Far i hatten med tidigare The Ark gitarristen Martin Axén i spetsen och Benny Mårtensson, båda stora entusiaster av tjeckiskt öl.

– Det vi har på gång är en tjeckisk ölbar som bara har en ölpump med tjeckisk öl. På våra andra ställen har vi ett ganska brett sortiment av båda öl, vin och cocktails. Men det är lite av en dröm att ha ett ställe som bara är idiotenkelt där besökarna slipper välja, säger Martin Axén. 

Ölen som kommer serveras kommer de importera själva från ett litet hantverksbryggeri utanför Prag som heter Únětický pivovar. Tjeckiskt lageröl har länge varit ett stort intresse för Martin Axén och han har bland annat släppt en bok i ämnet. 

– Det finns en tradition i Tjeckien att vissa krogar bara serverar ett öl och då satsar man på att ta hand om just det ölet och hälla upp det på bästa sätt, säger han. 

För att få samma känsla som i Tjeckien har en speciell bardisk beställts in och stort fokus kommer läggas på själva upphällningen av ölet. 

– Man jobbar med sejdlar och de ligger kylda i ett vattenbad i bardisken och sedan tappar man upp med speciella vridkranar för att få ett extra tätt skum som ligger kvar länge. Vi har verkligen grävt ned oss i hela nörderiet kring ölupptappningen för att kunna renodla det, säger Martin Axén. 

Lokalen beskriver han som ett ”hål i väggen” och tanken är att besökarna kommer att få sitta på långa träbänkar och dela bord med varandra. 

–  Rimligtvis kommer vi öppna i slutet av juni. Vi håller på att bygga om nu och har tillstånds ansökningarna inlämnade. Men slutet av juni känns det rimligt att vi bör vara redo, säger Martin Axén. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar