Ungdomsarbetslöshet: Malmö ligger långt över rikssnittet

Trenden visar dock att ungdomsarbetslösheten minskar, regionalt och nationellt.

Så ser situationen ut för Skåne som helhet.

delningar

Nationellt sett fortsätter ungdomsarbetslösheten att sjunka, vilket är en trend som har hållit i sig under flera år.

– Arbetsmarknaden är fortsatt stark och det är brist på arbetskraft. Det gynnar ungdomarna när arbetsgivare sänker kraven på erfarenhet. De flesta unga är arbetslösa i korta tider, de rör sig mellan arbetslöshet och anställning i mycket större utsträckning än andra åldersgrupper, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

I Malmö låg i oktober månad dock antalet arbetslösa ungdomar långt över rikssnittet. Sett till landet är stort är 8,8 procent av invånarna i åldern 18-24 år arbetslösa och i Malmö ligger samma siffra på 15,7 procent. Det är även en högre siffra än antalet totalt arbetslösa i kommunen, vilken ligger på 13,8 procent.

– De ungdomar som har svårt att få fäste på arbetsmarknaden är i huvudsak de som saknar utbildning.  Gymnasieutbildning är en vattendelare på svensk arbetsmarknad, säger Annika Sundén.

Arbetslösheten faller i samtliga län och i Skåne har den fallit med 0,7 procentenheter jämfört med oktober förra året. Dock är Skåne tillsammans med Södermanlands län den region där nivåerna fortfarande är högst. De låg på 9,3 procent ungdomsarbetslösa i slutet av oktober.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar