Laddar

Unga stjärnskott får Birigit Nilssons stipendium

Vid en stipendiekonsert på Malmö Opera belönas de för sina framgångar.

delningar

Den 17 maj är det hundra år sedan Birgit Nilsson föddes i nordvästra Skåne. Hon blev med tiden en av världens mest berömda sångare. Årets Birgit Nilsson-stipendiater är två lysande stjärnor på operascenen trots sin ringa ålder.

Svensk-schweiziska sopranen Elisabeth Meyer, 31 år, var senast aktuell i Dracula på Kungliga operan. Hon har även sjungit Adèle i Läderlappen och Donna Anna i Don Giovanni.

– Elisabeth Meyer har med sin fantastiskt färgrika sopranröst rönt stora framgångar på ett flertal av vårt lands operascener, säger Bengt Hall, ordförande i Birigit Nilsson-stiftelesen som delar ut stipendiet.

Även 27-åriga tenoren Tobias Westman får ta emot pris. Sedan examen på Operahögskolan i Stockholm för tre år sedan har han redan hunnit göra roller som Peter i Peters bröllop och Don Ottavio i Min bror är Don Juan.

– Tenoren Tobias Westman gestaltade framgångsrikt Unge Jussi i Silverfågeln av Mats Larsson Gothe 2015. Året efter sjöng han med bravur Gennaro i Malmö Operas uppsättning av Donizettis Lucretia Borgia och säsongen därpå återvände han till Malmö, då i rollen som Pinkerton i Puccinis Butterly, säger Bengt Hall.

Stipendiet har regelbundet delats ut sedan 1984. Jubileet i år innebär att stipendiaterna tilldelas 100 000 kronor vid en stipendiekonsert på Malmö Opera den 12 maj.

Målsättningen från stiftelsen är att främja begåvade sångares fortsatta musikaliska utbildning.

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?