TV: Se polisens nya varning: ”Blir allt vanligare”

Genrefoto: Mostphotos.

Polisen går under torsdagen ut med en varning på sociala medier.

6 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

"Det blir allt vanligare att kriminella vill rekrytera ungdomar att tvätta pengar som kommer från brott", skriver polisen på sociala medier under torsdagseftermiddagen. Nu går polisen ut med en ny varning till föräldrar.

"Ungdomarna luras, lockas eller tvingas att ta ut eller föra över pengar från sina konton som de själva fått överfört. Detta gör dem till penningmålvakter", skriver polisen med signaturen Lotta på polisens Facebooksida.

En person som för över pengar som kommer från ett brott kan bli återbetalningsskyldig för hela beloppet, även om personen bara fört över en mindre summa. Vårdnadshavare kan bli återbetalningsskyldiga i sitt barns ställe vid ett penningtvättsbrott om barnet är omyndigt, enligt polisen.

"Dela gärna detta inlägg och tagga er vänner!", avslutar polisen Lotta sitt Facebookinlägg.

Polisens tips till alla föräldrar:

1. Du som vårdnadshavare till en minderårig har möjlighet att ha insyn i ditt barns konto. Då kan du se vad ditt barn gör med sina pengar och upptäcka avvikande transaktioner.

2. Visa intresse för vad ditt barn eller unga personer i din närhet gör på nätet. Ställ frågan "vad har hänt på nätet idag"?

3. Om du misstänker att pengar dykt upp på ditt barns konto som kan vara kopplad till penningtvätt kontakta banken och gör därefter en polisanmälan.

Polisen har även gjort en video för att visa hur lätt unga kan luras att tvätta pengar via telefonen. Se videon nedan:

FAKTA

Vem är penningmålvakt?

En penningmålvakt är en person som tvättar pengar genom att upplåta sitt konto och hjälper till att flytta, ta ut eller föra över pengar som kommer från brottslig verksamhet.

Penningtvätt är ett sätt att föra in pengar från ett brott i det finansiella systemet så att det ser ut att vara lagligt förtjänade pengar. Tvätten döljer pengarnas brottsliga ursprung.

Källa: Polisen.se

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar