Laddar

TV: Här leker barnen – på taket

15 meter över havet, på köpcentret Mobilias tak, ligger Malmös nyaste förskola.

delningar

Malmöborna blir allt fler, de lediga tomtytorna i innerstaden allt färre. För att kunna bereda nya förskoleplatser åt en ständigt växande befolkning har Malmö stad valt att lyfta blicken. Idag finns ett tiotal så kallade ”takförskolor” runt om i staden och så sent som förra veckan öppnade den senaste, Spinneriets förskola, ovanför köpcentret Mobilia.

– Det har länge funnits olika förslag på en förskola på Mobilia och till slut fastnade vi för den här lösningen. Jag tycker att det är roligt att Malmö har vågat tänka lite utanför boxen, säger Anne Tornelius, enhetschef på förskolan.

Huvudparten av förskolans verksamhet är förlagd till de nyrenoverade lokalerna på Mobilias andra våningsplan. Men det riktiga unika är ändå utemiljön – när det blir dags för rast tar barnen köpcentrets stora varuhiss upp till fjärde våningen. Där uppe, drygt femton meter över havet, ligger en stor lekplats i två etage.

– Som enhetschef med ansvar över barnen känner jag mig väldigt trygg med den överblick man har här uppe. Det känns mycket tryggare än en vanlig förskola där man måste utpostera personal och hålla koll så att ingen kommer fram till barnen utifrån. Här uppe är det bara vi, säger Anne Tornelius och blickar ut över lekplatsen.

 

Sara, snart 2, var glad över att få komma ut och leka lite på taket. Foto: Arvid Nikka

 

Spinneriets förskola öppnade den 1 mars och har i dagsläget 20 barn, uppdelade på fyra avdelningar. Ytterligare 40 barn ska skolas in under de närmaste veckorna. En av avdelningarna har också en finsk inriktning där barn till finsktalande barn bereds förtur. På avdelningen Lankarulle (finska för trådrulle) är personalen tvåspråkig.

– Malmö blev ett finskt förvaltningsområde den 1 februari och det innebär nya krav på delar av våra verksamheter, bland annat på förskolor och äldreomsorg. Modersmålsstöd finns redan inom förskolan, men nu gör vi en positiv särbehandling av finskan, säger Anders Johansson, enhetschef på avdelningen för kvalitet och myndighet.

Malmö stads inventering har kommit fram till att det finns ett 50-tal barn vars föräldrar visat intresse för finska i förskoleundervisningen. Förutom den särskilda avdelningen på Spinneriet kommer man också att tillsätta en ambulerande finskspråkig förskollelärare, för de föräldrar som inte vill riva upp sina barn från den nuvarande förskoleplatsen.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?