Laddar

TV: Kaos på Kastrup efter konserten: ”Folk lämnade gråtandes”

För lite vakter och en hyllad världsstjärna på besök. Det ledde till kaosartade scener på Kastrup, när svenska konsertbesökare skulle ta sig hem från Beyoncé i Köpenhamn.

delningar

Det var när konsertbesökarna skulle ta sig hem från söndagkvällens konsert med Beyoncé på Parken i Köpenhamn som problemen uppstod. Vaktbolaget som ansvarar för id-kontrollerna på Kastrup lyckades inte hantera den stora mängd människor som efter konserten ankom till stationen för att ta tåget hem till Sverige.

– Efter konserten var det massor med svenskar som skulle hinna med tåget mot Sverige. De hopade sig framför id-kontrollen på Kastrup och plötsligt bröt de sig igenom, förmodligen för att tåget då ankommer till stationen, säger Henrik Brix, vaktchef hos Köpenhamnspolisen, till den danska tidningen Politiken.

En konsertbesökare som 24Malmö.se varit kontakt med bekräftar bilden:

– När folk insåg att köerna var så sjukt långa, ända från rulltrappan, så började de slita bort avspärrningarna där man blir leggad och springa in i tåget. Det blev snabbt en kedjeeffekt och alla började göra likadant, säger personen.

När resenärerna tryckt sig förbi id-kontrollen tvingades vakterna sedan tömma tåget helt på människor för att säkerställa att alla resenärer hade laglig rätt att ta sig till Sverige, vilket ledde till ytterligare förseningar.

– Det var bara tre vakter totalt vad jag kunde se. Och sanslöst mycket människor. Det var total kaos. Vi såg folk som lämnade platsen gråtandes, säger konsertbesökaren, som själv valde att ta taxi och var hemma cirka 02.30.

För att förvärra situationen ytterligare kom dessutom larm om att personer befann sig på spåren, vilket ledde till att tågtrafiken försenades ytterligare. Vid 2-tiden var fortfarande drygt 400 svenskar kvar på Kastrup. Skånetrafiken valde då att sätta in ersättningsbussar för att få hem de strandsatta resenärerna.

Flera besvikna koncertbesökare vände sig under natten till sociala medier för att ventilera sin ilska. Här följer ett urval av reaktionerna.

Kaos vid gränskontrollen på Kastrup. Vi är fast här Forever. pic.twitter.com/GH1znGELcY
— Emma Olsson (@EmmaOlssson) July 24, 2016
— Oliver Rosengren (@OliverRosengren) July 24, 2016
Polis med kravallhjälmar skriker i megafon. Den här hanteringen är inte helt utmärkt.
— Oliver Rosengren (@OliverRosengren) July 24, 2016
Efter beyonce. Känslan när man ska till Malmö och fortfarande är fast i Cph tre timmar senare pga gränskontroll: pic.twitter.com/c4RUEyoHhK
— Hanna (@hannaedvard) July 25, 2016

 

Relaterade artiklar