Laddar

TV: Bombskyddets varning – bangers dödliga sprängkraft

"I den sönderslitande zonen, alltså i den omedelbara närheten, slits kött av från kroppen. Där kan en Cobra 8 vara lika kraftfull som en handgranat".

delningar

Under de sista två månaderna 2017 beslagtog Tullverket i Malmö drygt 21 000 illegala sprängladdningar. Ingen vet exakt hur många som slunkit igenom, skriver Sydsvenskan.

Nu varnar Nationella bombskyddet, NBS, för den dödliga effekten som så kallade bangers har.

– Det är de här typerna av sprängladdningar som terroriserar Malmö. De kallas ofta smällare, i media men även av poliser. Men det är inte direkt kinapuffar vi snackar om säger, Göran Månsson, gruppchef och baseringschef vid NBS i Skåne, till tidningen.

En av de kraftigaste och mest spridda bangers är Cobra 8. Med en sprängladdning på 100 gram kan de orsaka allvarliga skador och vara potentiellt dödliga, även om de saknar handgranatens splitterverkan.

– I den sönderslitande, alltså i den omedelbara närheten, slits kött av från kroppen. Där kan en Cobra 8 vara lika kraftfull som en handgranat.

I ett slutet utrymme kan sprängverkan orsaka inre blödningar och allvarligast är om det uppstår luftstötsskador på lungorna. En banger kan köpas för drygt 150 kronor på tyska, polska och italienska nätbutiker och levereras hem genom post- och kurirflödet, skriver tidningen.

Göran Månsson anser att Cobra 8 bör ingå i den skärpta lagstiftningen gällande grova vapenbrott som kom i början av året. Han menar att dessa ska ha samma straffvärde som pistoler och handgranater.

– Jag är ute efter den psykologiska effekten, att skicka ett tydlig budskap till de kriminella om att vi kommer att kontrollera dem och deras fordon. För att stoppa det här är det vägen vi måste gå. Jag hoppas att politikerna lyssnar, för det här kan inte dras i långbänk, säger han.

Under 2017 utförde NBS i Skåne rekordmånga utryckningar. Sammanlagt 60 stycken varav två gällde handgranater. Det är en fördubbling från året innan (31). Hittills i år har man gjort tre utryckningar.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?