Tusentals nya bostäder stoppas: "Får stora negativa konsekvenser"

Anders Nordstrand, vd för SABO. Foto: Mostphotos, SABO.

"Ytterst drabbar det ungdomar, barnfamiljer och äldre", skriver branschorganisationen SABO.

14 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Riksdagen har nyligen beslutat att avveckla investeringsbidraget till nya hyresbostäder och studentbostäder.

Redan vid årsskiftet stoppas stödet. Det innebär att staten från och med årsskiftet inte får ingå några nya ekonomiska åtaganden avseende investeringsstödet. Efter den 31 december kan länsstyrelserna inte behandla några ansökningar, oavsett när de lämnats in.

Beslutet har upprört bland annat branschorganisationen SABO.

– Att det finns en politisk majoritet för att avveckla stödet är känt, men att det nu stoppas med två veckors varsel är anmärkningsvärt, säger Anders Nordstrand, vd för SABO.

Beslutet innebär alltså inte bara stopp för framtida projekt, utan i praktiken också för ett stort antal projekt för vilka ansökan lämnats in under 2018 i enlighet med gällande förordning. Det beror på att antalet ansökningar ökat under hösten och att länsstyrelserna därför inte hinner behandla alla ansökningar under 2018.

– Detta får stora negativa konsekvenser för bostadsbyggandet. Att bygga nya bostäder kräver planering, projektering, upphandling och stora investeringsbeslut som i de flesta fall kan ta ett par år att ta fram, säger Anders Nordstrand.

Flera av SABO:s medlemsföretag ligger långt fram i planeringen och har redan tagit investeringsbeslut där kalkylerna bygger på att man får investeringsstöd. Ansökningarna har skickats in till länsstyrelserna och man är i princip redo att sätta spaden i marken.

Utan investeringsstöd förändras de ekonomiska förutsättningarna radikalt för dessa projekt. I några fall kommer husen att kunna byggas ändå – till högre kostnad och med högre hyror – men i de flesta fall måste projekten stoppas och nedlagda kostnader kommer att slå mot företagets ekonomi.

– Ett snabbstopp av investeringsstödet är oskäligt mot de fastighetsägare som ansökt om investeringsstöd under hösten och får närmast karaktären av retroaktiv lagstiftning, fortsätter Nordstrand.

Enligt SABO drabbar snabbstoppet bostadsbyggandet både på tillväxtorter och på vikande marknader där ett litet tillskott av nya bostäder ändå behövs.

"Ytterst drabbar det de ungdomar, barnfamiljer och äldre som sett fram emot att kunna hyra en bostad till en hyra som hushållet klarar av", skriver SABO.

Långsiktiga och stabila spelregler är nödvändiga för att uppnå det bostadsbyggande som Sverige såväl behöver. Det framhåller Civilutskottet själv när man i sitt betänkande skriver att ”avvecklingen av stödet ska ske successivt för att marknaden ska kunna anpassa sig till en återgång till ett bostadsbyggande utan subventioner”. Men förslaget om att länsstyrelserna efter årsskiftet inte längre ska kunna behandla några ansökningar går helt emot denna skrivning, enligt SABO.

– Därför bör Civilutskottet ta sitt uttalande om att avvecklingen ska ske successivt på allvar, och snarast ta fram kompletterande beslut om övergångsregler. Det måste bli möjligt för staten att göra ekonomiska åtaganden avseende investeringsstödet för alla ansökningar som lämnats in senast 31 december 2018, avslutar Anders Nordstrand.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar