Laddar

Turnerande utställning öppnar i Malmö: ”Det är konst- och berättarskatter”

Idag kan är det Malmöbornas tur att se utställningen om hur svenska konstnärer och författare lyfte den svenska skolan.

delningar

Den svenska folkskolan fyllde 175 år förra året, vilket uppmärksammas i utställningen En sagolik skola som visas på Malmö Museer från och med lördag.

Utställningen berättar historien om den svenska skolan från och med 1842, då varje socken enligt lag var tvungen att ordna en gratis skola för alla barn.

– En klass kunde bestå av 80 till 100 elever, i alla åldrar. Det väldigt svårt att få ordning i så stora klasser så man använde sig av så kallade monetörer, dåtidens lärarassistenter. Det var duktiga elever som hjälpte till, säger Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarstiftelsen som står bakom utställningen.   Foto: Lisa Horn

I och med urbaniseringen och industrialiseringen i slutet av 1800-talet ökade kraven på läsförmåga och kvalitativ utbildning i skolorna.

– Som Ellen Key uttryckte det var det svenska undervisningsmaterialet en nationalolycka, fantasilöst och själlöst. Man pekade på att man måste höja kvaliteten och göra det mer begripligt för barn, berättar Eva-Lis Sirén.

  Eva-Lis Sirén.  Foto: Lisa Horn

Sveriges Allmänna Folkskoleförening började runt sekelskiftet att kontakta konstnärer och författare för att beställa material till skolan.

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf kom till genom just ett sådant initiativ. Men också Carl och Karin Larsson samt Elsa Beskow är exempel på några av de främsta illustratörerna som hjälpte till att höja kvaliteten på undervisningsmaterialet.

  Foto: Lisa Horn

– Det är konst- och berättarskatter som är klassiker idag. Vi är stolta över att folkskollärarna gav det till skolorna och bidrog till en utbredd läskunnighet, säger Eva-Lis Sirén.

Undervisningen gick från att barn skulle rabbla kunskap utantill till att stimulera barnets fantasi och göra det aktivt. Skolplanscher blev självklart inslag i klassrummen.

– Många gillar skolplanscher, de har något vackert över sig. Men de är ju också barn av sin tid och har ibland ett felaktigt sätt att beskriva kulturer till exempel, säger Samuel Thelin, utställningsproducent på Malmö Museer.

Malmö Museer har tusentals skolplanscher i sina arkiv, varav fem hundra går att se på utställningen, bland annat i ett bildspel.

  Foto: Lisa Horn

Som ett nutida inslag i utställningen finns intervjuer med barn och lärare på skolor i Malmö idag.

– Att gå här och följa utvecklingen ser man att det är mycket av det som lärarkåren bärs av idag, säger Marie Wall Almquist, ordförande i Lärarförbundet Malmö.

Utställningen har turnerat sedan mars 2017 och kan ses till och med den 22 april i Malmö, innan den flyttas till Umeå.

Relaterade artiklar