Laddar

Tullens besked efter lagändring om bangers: ”Stoppat 1100 potentiella sprängningar”

En månad efter att lagändringen börjat gälla kan Tullverket se stor framgång.

delningar

Från och med den 1 november får Tullverket lov att beslagta och lagföra personer i samband med att man anträffar explosiva varor som förs in i Sverige från ett annat EU-land.

Tidigare har tullpersonalen endast kunnat larma polisen i samband med att explosiva varor anträffats.

En knapp månad efter att ändringen av den inre gränslagen börjat gälla kan Tullverket redovisa ett tydligt resultat.

– Sedan den 1 november har vi tagit ungefär 1100 bangers. Det är ett mycket bra resultat, säger Jonas Karlsson, sakkunnig vid Tullverket.

Alla beslag har gjorts på postterminalen på Toftanäs i Malmö och samtliga är så kallade ”bangers” som Malmöpolisen konstaterat ligger bakom ett flertal sprängningar och bombdåd i staden under året.

Bland dessa finns den kraftfulla bangern ”Cobra 8” som jämförts med en handgranat när det gäller sprängkraft och skadeverkan. Främst kommer de från Polen, men även Tyskland.

Tullverkets nya befogenheter beräknas ta en del utredningsresurser från myndigheten som nu får ytterligare en arbetsuppgift.

– Det blir mer utredningsresurser som krävs, men som det ser ut nu klarar vi det. Sen får vi såklart utvärdera framöver, säger Jonas Karlsson.

Samtidigt som tullen nu gläds åt beslagen som stoppats från att föras in i landet misstänker man att en del missas.

– Vi kan ju inte kontrollera allting. Det finns säkert ett gäng som tagits igenom, men vi har stoppat 1100 potentiella sprängningar, säger Jonas Karlsson.

Beslagen som nu gjorts utreds enligt ordinarie rutiner på Tullverket innan de skickas vidare till åklagare för eventuella åtal.