Trafikverket varnar: "Extra viktigt med försiktighet"

Vinterbild. Foto: Foto: Mikael Damkier/Mostphotos, Denny Josefsson, presskommunikatör. Foto: Elin Gårdestig

Trafikverket varnar för besvärligt väglag i stora delar av Sverige. Vägarna är påverkade nerifrån Skåne ända upp i norr.

delningar

Trafikverket går nu ut på sin hemsida och varnar för besvärligt väglag i stora delar av Sverige. På många håll i landet har det under söndagskvällen och natten kommit snö, och det kan komma att fortsätta snöa även under måndagen. Det är dessutom moddigt och halka på många vägar. Fläckvis kan vägbanorna vara våta. På flera ställen i landet har det inträffat trafikolyckor.

– Man kan nog räkna med att det blir besvärligt väglag i stora delar av Sverige, från Skåne till längst upp i norr. Det har kommit ett snöfall över stora delar av Sverige och då får man räkna med att det blir halt och besvärligt på vägarna. Det gäller att man anpassar sin körstil, dämpar farten och håller avstånd till framförhållande bilar så att man inte behöver göra överraskande manövreringar och få sladd på bilen, säger Denny Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Han poängterar att även om vägen är bar och ser fin ut måste man trots det räkna med halka.

– Den här perioden kan det växla ganska snabbt, säger han.

När det är besvärligt väglag betyder det att man som bilist ska vara extra försiktig på vägarna.

– Vi halkbekämpar givetvis under hela dygnet om det behövs men det betyder inte att vi kan göra sommarvägar. De större vägarna är bättre. Det mindre vägnätet kan vara riktigt besvärligt för där kör inte så mycket bilar och där hinner inte saltet få rätt påverkan. Bilisterna måste hjälpa saltet att smälta på vägarna genom att köra på dem och det räcker alltså inte att strö ut salt. Det måste vara en del bilar som kör så att det arbetas in i vägbanan, säger Denny Josefsson.

På de ställen där det har kommit snö kan det bli halt och vara blåsigt. I Kalmar län är det moddigt med lössnö och halka på sina håll. I Skåne är det mer våta och fuktiga vägbanor.

– Men det kan vara halt ändå eftersom temperaturen ligger runt noll. Det blir även modd och lössnö upp över landet mellan Vänern och Vättern, vid Uppsala och Västerås är det säkert moddsträngar nu och runt Mälaren likadant. Längs med östkusten snöar det som mest nu, säger Danny Josefsson.

Det är lätt snöfall nerifrån Kristianstad som fortsätter upp över landet. På väderkartan syns det snöflingor ända upp till Skellefteå.

– Vi uppmanar bilisterna till försiktighet. Det är extra viktigt med försiktighet vid dåligt väglag, säger han.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar