Laddar

Praktikant blev sexuellt ofredad – toppchefen sparkas

I samband med en personalfest anmäldes Gatukontorets fastighetsdirektör Klas Johansson för sexuellt ofredande. Nu står det klart att han inte får fortsätta på samma tjänst.

delningar

Gatukontorets förre fastighetsdirektör Klas Johansson får inte återgå till tjänst. Det beslutade Kommunstyrelsens arbetsgivarutskott på ett sammanträde idag.

Johansson anmäldes för sexuellt ofredande av en praktikant i samband med en personalfest i slutet av oktober. Efter händelsen tillsattes en utredning kring händelsen. Utredaren menar att det rörde sig om ”ett mindre allvarligt fall” och var av allt att döma en engångsföreteelse.

Trots utredningens bedömning kommer han alltså inte få återgå till sin tidigare tjänst. Han kommer istället att få ett annat uppdrag i enlighet med hans anställningsavtal.

– Malmö stad har riktlinjer mot kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Händelsen strider mot våra grundläggande värderingar och riktlinjerna. Ingen medarbetare ska utsättas för sexuella trakasserier, säger Carina Nilsson, ordförande i kommunstyrelsens arbetsgivarutskott.

Utredaren bedömer att det utifrån händelsen varken finns arbetsrättslig eller saklig grund för avsked eller uppsägning.

– Även om anställningstryggheten omfattar även våra förvaltningschefer så ställer vi högre krav på en förvaltningschef att föregå med gott exempel och vara en god förebild. Det gäller oavsett dagtid, kvällstid eller om alkohol är med i bilden eller inte. Den samlade bedömningen gör att det idag inte finns förutsättningar för förvaltningschefen att fortsätta, säger Carina Nilsson.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?