Tio roliga lekar perfekta för midsommarfesten

Är du också i behov av kul lekar till midsommar? Här har vi samlat tio superroliga festlekar för vuxna.

delningar

Har du också svårt att komma på roliga aktiviteter till midsommarfesten?

Här nedan har vi på redaktionen samlat ihop ett gäng roliga lekar som passar för vuxna - lite mer fysiska för dig som ska vara utomhus med mycket plats, men också inomhuslekar som bara kräver lite eller ingen plats.

Lekar perfekta för dig som ska vara utomhus:

1. Blixtlåsdragkamp

Antal personer: Minst fyra personer.

Material: Ingenting.

Detta är en perfekt del i till exempel en femkamp. Börja med att dela upp deltagarna i två lag. Lagen ställer sig på rad bredvid varandra, med ansiktena mot varandras motståndarlag. Rita eller på något annat sätt markera en linje en bit bakom varje lag. Sedan kopplar deltagarna armkrok med motståndarna enligt blixtlåsprincipen.

Det lag som först drar motståndarna över sin egen linje har vunnit. Denna lek går att köra på vilket underlag som helst men vi rekommenderar gräs eller sand för att eventuella snubblingar inte ska sluta i skrubbsår.

Blixtlåsdragkamp.

2. Träbenstafett

Antal personer: Minst fyra personer.

Material: Två vedträn 35-40 centimeter långa, två kapsyler.

Även denna lek kan passa bra in i en femkamp. Dela in deltagarna i två lag och rada upp lagen på led efter varandra. Personen som är längst fram i respektive lag kniper fast kortsidorna på vedträt mellan insidan av sina knän, så att personen står bredbent. Kapsylen knips fast över ett öga.

På startsignalen ska den främsta personen i de båda lagen springa så fort hen kan en viss uppmätt sträcka, runda "konen" och tillbaka för att låta nästa person ta över vedträt och kapsylen och springa. Tappar en person träet eller kapsylen så måste personen börja om från början. Det lag som först har fått alla deltagare att springa banan vinner!

3. Bankrånarbowling

Antal personer: Minst två personer.

Material: Nylonstrumpor, tennisbollar, vattenflaskor.

I den här klassikern får du verkligen chans att skratta åt hur roliga andra ser ut. Leken går ut på att de tävlande stoppar i en tennisboll ned till nylonstrumpans tå och trär sedan strumpan över huvudet.

Genom att svänga på huvudet är deltagarnas uppgift nu att slå ned så många vattenflaskor som möjligt med hjälp av bollen.

4. Irländsk julafton

Antal personer: Minst fyra.

Material: Käpp/gren/basebollträ eller liknande.

Älska eller hata denna välkända lek - oavsett brukar den locka till väldigt många skratt bland de deltagande och är perfekt för en femkamp.

Ställ upp de deltagande i två lag på rad bakom en linje. Vid startsignal ska den som står först i ledet ta käppen och framåtböjd med pannan mot käppen snurra ett bestämt antal varv, förslagsvis 15 varv, innan hen ska springa och runda en "kon" som ni ställt fram. Första laget där alla har genomfört aktiviteten vinner.

5. Grodor ur munnen

Antal personer: Minst två.

Material: Gelegrodor (eller annat godis).

Detta är en klassiker som handlar om att spotta gelegrodor längst. Denna lek kan antingen köras individuellt eller göras till en stafett. Vill du göra det till en stafett så delar du upp deltagarna i två lag bakom en linje. Den första personen i varje lag får en gelegroda att spotta så långt som möjligt. Där den första grodan hamnar, får person nummer två stå och spotta nästa groda, och så vidare. Här handlar det bara om vilket lag som kommer längst och leken går inte på tid.

Foto: Mostphotos.

Lekar perfekta för dig som ska vara inomhus:

6. Rita din bordsgranne

Antal personer: Minst fyra personer, men blir roligare ju fler ni är.

Material: Papper, pennor.

Den här leken passar väldigt bra när ni sitter vid bord.

Förbered leken genom att lägga fram papper och penna till samtliga gäster. Deras uppgift är nu att rita ett porträtt av personen som sitter mittemot dem. Kruxet är att bilden måste ritas upp och ned.

För att lägga till ett moment i leken kan konstnärerna skriva namnet på personen de ritat på baksidan av pappret, sedan tejpar man upp alla porträtt för en liten utställning, så att övriga gäster får försöka gissa vem porträtten föreställer.

7. Musikquiz med midsommartema

Antal personer: Minst två, samt en lekledare.

Material: Mobil, dator eller liknande för att spela upp musik.

Ett klassiskt musikquiz funkar alltid för att liva upp stämningen. Sök på Spotify för färdiga låtlistor eller Google för att hitta mallar till quiz. Exempel på färdiga gratis-quiz hittar du till exempel på Quiza eller Frågesport & Musikquiz av Matte Olsson.

8. Uppgiftsleken

Antal personer: 2+

Material: Penna + papper

Den här leken kan pågå under större delen av festen. Förbered lappar där du skriver ned "hemliga uppdrag" som gästerna sedan ska utföra. Varje deltagare tar en lapp och målet är att gästerna ska utföra sina uppdrag så ofta som möjligt utan att övriga gäster förstår att det är deras hemliga uppdrag.

Vid en bestämd tidpunkt får gästerna sedan gissa vad de andras uppdrag har varit. Exempel på uppgifter kan vara:

► Utbringa en skål vid minst fem tillfällen. Varje gång du har skålat, säg "tack för att ni lyssnade".

► Varje gång någon säger ditt namn - high fivea den personen.

► Ta selfies med telefonen med jämna mellanrum. Om någon försöker vara med på din bild, neka dem och säg "nej tyvärr, detta är en selfie".

► Ge komplimanger till andra konstant under kvällen.

► Ställ frågan "Vill du känna på mina biceps?" till minst tre gäster på festen.

► Fråga din bordsgranne vid flera tillfällen om du "får smaka lite på hens mat", och ta sedan för dig med din gaffel oavsett vad svaret blir.

► Använd kraftuttrycket "nämen kors i taket" minst sju gånger under festen.

► När du sitter ned, ställ dig plötsligt upp och balansera på ett ben medan du galer som en tupp. Sätt dig sedan ned igen som att ingenting har hänt.

► Prata endast barnspråk under hela kvällen med personen som sitter till vänster om dig vid bordet. Övriga gäster pratar du som vanligt med.

9. Full eller barn

Antal personer: 2+

Material: Ingenting.

Den här leken för vuxna kommer säkerligen att locka till många skratt. Leken går ut på att alla turas om att berätta roliga/konstiga/finurliga händelser som man har varit med om på riktigt. De andra deltagarna ska sedan gissa om händelsen inträffade när man var "full eller barn". Vill du göra det till en dryckeslek kan de som gissar fel tvingas dricka en klunk av sin dricka.

Foto: Mostphotos.

10. Shottävling

Antal personer: Minst två plus en lekledare.

Material: Shotsglas samt dricka av olika slag.

Kan göras med eller utan alkohol. Lekledaren fyller i förväg upp ett antal, exempelvis fyra, shotglas till samtliga deltagare med olika hemliga vätskor i. Deltagarna får inte lukta på glasen i förväg.

På given startsignal ska sedan deltagarna sedan tömma sina glas så snabbt som möjligt. Personen som är snabbast vinner. Efteråt kan deltagarna gissa vad de faktiskt drack - där man också kan utse en vinnare genom den som hade flest rätt.

Tips: Även om ni planerar att dricka alkohol kan ett eller två av glasen ändå innehålla något annat än alkohol. Vill du vara riktigt taskig kan du blanda vätskor hejvilt i köket - till exempel olivolja och Malibu, fiskolja och whiskey eller soja och vodka. Lite snällare alternativ att fylla glasen med kan till exempel vara apelsinjuice, mjölk, saft eller vatten.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar