Tandläkare drog ut patientens alla tänder – i onödan

Foto: Arne Trautmann, Mostphotos

En man i 40-årsålderns sökte vård hos en tandläkare i Malmö. Tandläkaren drog ut 22 av mannens tänder. IVO menar att det inte fanns en diagnos som motiverade att alla tänderna och att flera tänder kunde ha sparats.

delningar

Under förra året sökte en man i 40-årsåldern vård hos en tandläkare i Malmö. Patienten hade 22 tänder kvar i munnen och tandläkaren beslutade att dra ut samtliga. Efter ingreppet har patienten anmält tandläkaren till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Enligt anmälan har mannen haft svårt att äta och isolerat sig efter ingreppet. Han ska ha påverkats både fysiskt och psykiskt.

IVO har granskat fallet och har nu beslutat att rikta kritik mot tandläkaren. IVO menar att det saknades diagnos som motiverade att dra ut de 22 tänderna. Vidare menar man att flera av tänderna hade kunnat behandlas och sparas. Efter ingreppet ska patienten också haft svårt att få kontakt med tandläkaren.

Tandläkaren för också kritik för att ha skrivit ut läkemedel till patienten utan att ange ordinationsorsak. Det rör sig om antibiotika och narkotikaklassat läkemedel.

IVO konstaterar att tandläkarens behandling av patienten "inte bedöms vara förenlig med sakkunnig och omsorgsfull vård".

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar