I samarbete med annonsör

Ta kontroll över privatekonomin

Många upplever problem med ekonomin på ett eller annat sätt, men då vi lever i ett samhälle där vi ogärna pratar öppet om vår ekonomi är det inte alltid det intryck vi får.

delningar

Det viktiga alla bör veta är att det finns sätt att ta kontroll över situationen och förbättra sin ekonomi.

Få koll på situationen

Innan man kan göra något allt behöver veta exakt hur ens situation ser ut. Det är dags att rada upp alla intäkter och kostnader för en månad och lägga dem samman var för sig. Bäst är ju att göra detta under en månad som är mer representativ för hur det vanligen ser ut. Tar man och gör detta under semester kan nog en hel del extra utgifter dyka upp som man normalt sett inte har och måla en dystrare bild.

Gör en målsättning

Att ha ett mer eller mindre konkret mål att arbeta mot kan ofta vara en bra motivator. Det kan vara allt från att spara ihop en bra buffert för att hantera oförutsedda utgifter till att ha råd med den där resan man drömt om. Lägg dock inte onödigt stor press på ekonomin med målet, utan håll inställningen att detta är ett projekt som får ta sin tid.

Sänka kostnader

De flesta har kostnader som garanterat går att sänka under en månad, det gäller bara att hitta dem. Med alla kostnader uppradade kan man börja tänka på var man lägger ut onödigt mycket. Se till att vara realistisk och sänk inte allt utan att tänka efter först. Många små steg är ofta mer genomförbara än få stora.

Överväg att ta hjälp

Det är inget fel med att behöva hjälp för att hantera svåra situationer – ekonomin kan minst sagt vara en sådan situation. Som tur är finns det experter som Moank man kan kontakta och ta hjälp från. De kan bland annat låta en samla sina lån och därigenom ofta sänka kostnaderna för dessa.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.