Laddar

Svenska missbrukare dras till Köpenhamn

Ny dokumentär undersöker varför svenskar beger sig till Vesterbros öppna drogscen.

delningar

I den nya dokumentären Sveriges heroinpendlare som gjorts av Vice får vi följa svenska drogmissbrukare som tar sig över sundet. Väl i Vesterbro har de tillgång till så kallade injektionsrum, kliniker där man kan injicera narkotika under kontrollerade förhållande med sjukvårdstränad personal på plats.

H17 är den största kliniken med injektionsrum i världen. Missbrukare injicerar, röker och tar andra preparat omkring 700 gånger om dygnet här.

Myndigheterna uppskattar att mellan 50 och 100 svenskar befinner sig i Köpenhamn för att bruka droger när som helst på dygnet. Dokumentären följer svenska Patrick som önskar att han kunde sluta. I Danmark får han mer hjälp än hemma.

”Här i Danmark hjälper ni folk och lyssnar mer. Er regering är mer liberal med ställen som gör det mer kontrollerat, det blir mindre våldsamt tror jag,” säger han i dokumentären.

Sveriges nolltoleranspolicy mot narkotika och det faktum att området kring Vesterbro är en straffri zon, där missbrukare inte behöver titta över axeln efter polis och myndigheter, bidrar till att svenskarna åker över. Droger är mer lättillgängliga och förhållandena anses vara bättre.

”Svenskar som vistas på Köpenhamns drogscen kännetecknas av att de är yngre än den danska gruppen utsatta människor på gatan. Dessutom är de statistiskt överrepresenterade i överdoser,” berättar socialkonsulent Tina Leth Hansen för Vice.

Dokumentären är gjord inom Vices:s kampanj Trippa Tryggt där man uppmärksammar drogmissbruk. För att se dokumentären klicka här.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Roliga onlinespel du måste testa!

Nätet kryllar av spel, det finns en hel hop med dem på den här sajten. När du får ett infall och vill testa något nytt kan du bli sittandes i flera timmar, bläddrandes genom tusentals spel med bara en skärmbild som ledtråd till vilket typ av spel du får.