Svanhonan jagades bort från boet – äggen är nu troligtvis livlösa

Foto: jarljo

En vecka efter att hanen sköts ihjäl har honan nu flytt boet, kvar ligget åtta stycken ägg.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

En vecka efter den omtalade händelsen där en svan sköts ihjäl, efter att länsstyrelsen sagt ja till Malmö stads ansökan om skyddsjakt, har svanhonan nu flytt sitt bo. Svanhonan har jagats bort av andra svanpar i närheten. I boet ligger det åtta stycken svanägg övergivna och utan skydd, skriver Sydsvenskan.

Kenneth Bengtsson på Fågelskydd Spillepeng berättar för Sydsvenskan att kommunen bör vänta något dygn för att se om honan permanent har övergivit boet. När det sedan inte råder något tvivel om att äggen är livlösa bör man flytta undan äggen.

Om honan, som försvunnit från platsen, fortfarande lever har hon troligtvis gett sig ut i sundet.

– Hon har konstaterat att hon har förlorat sin hane. Hon vet inte hur. Hon ger sig nog ut i Sundet och tar en frisommar. Om hon är attraktiv på svanmarknaden så hittar hon en ny hane. Livslånga äktenskap bland svanar är en myt, säger Kenneth Bengtsson på Fågelskydd Spillepeng till Sydsvenskan.

Händelsen har blivit omtalad och väckt ont blod hos många.

– Det här är jättetråkigt och en följd av ansökan om skyddsjakt mot svanhanen. Det beslutet togs av säkerhetsskäl, säger Lars Johansson är enhetschef på park- och gatumiljöenheten vid Malmö stads fastighets- och gatukontor till tidningen.

Han berättar också att äggen troligtvis redan är döda. För att flytta äggen krävs det tillstånd från länsstyrelsen. Något tillstånd har man inte sökt.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar