Laddar

Supertalangen: ”Jag vill bli bättre än Zlatan”

Han spelade fotboll varje rast, gjorde succé i landslaget och jagades av europeiska storklubbar. Möt Filston Mawana – MFF-talangen som lämnade tryggheten för att nå Bundesliga. – Jag vill bli bättre än Zlatan, säger han i en exklusiv intervju med 24Malmö.

delningar

Filston Mawana kom till Sverige som sexåring från Kongo-Kinshasa. Den första tiden i sitt nya hemland spenderade han bland annat i Arlöv innan familjen slutligen flyttade till en lägenhet i närheten av Swedbank Stadion. Från tiden i Kongo-Kinshasa minns han inte jättemycket.

– Men vi spelade ofta fotboll utomhus fast då var det inte direkt med några fotbollar. Man fick spela med det som fanns helt enkelt. Vi lade två par skor som mål, berättar Filston Mawana.

När familjen Mawana landade vid Stadionområdet valde Filston till en början att inte spela någon fotboll, åtminstone inte med något lag. Däremot spelade han mycket fotboll ute på gården och under rasterna i skolan tillsammans med bland andra MFF-spelaren och bästa kompisen Pavle Vagic.

– Vi spelade fotboll varje rast. Men till slut gick jag och provspelade med MFF. Min storebror hjälpte mig med det. Först då började jag spela fotboll organiserat, minns han tillbaka.

 

Tiden i Malmö FF var för det mesta en stor succé. Under sina första år tyckte han att det var kämpigt. Men i 12-årsåldern tog Mawana stora steg. Den numera 16-årige anfallaren öste in mål – och tog sedermera plats i de svenska pojklandslagen.  I höstas blev han stor hjälte för landslaget när han hoppade in och gjorde hattrick.

– Jag vet inte vad jag tänkte just då faktiskt. Det kändes som en dröm. När jag gjorde det första målet var det min första bollkontakt. Men jag fick god hjälp av min anfallskollega Edvin Crona, berättar han.

Målen gav eko och flera klubbar i Europa var intresserade av Mawana – och med tanke på att hans kontrakt gick ut med MFF var han extra het på marknaden.

– Det var många klubbar som hörde av sig till min agent, Andre Filipe Jenaro. Jag vet att det var lag från Serie A och Premier League men inte vilka lag. Men Hoffenheim hörde av sig tidigt. De hade varit och tittat på mig ett par gånger, säger Mawana.

Vad var det som gjorde att du valde just Hoffenheim? – Jag har kollat väldigt mycket på Bundesliga och jag kan se mig själv spela den typen av fotboll. Det är typiskt min spelstil, det går snabbt, finns tekniska spelare, finns fysiska spelare och kombinerar man allt det blir det något bra av det. Därför valde jag Tyskland.

Varför blev det ingen fortsättning i MFF? – Jag kände att jag hade fått tillräckligt, jag ville ut och testa mig själv på riktigt på något sätt.

Hur var reaktionen från din familjen när du skulle flytta till Tyskland? – Hela min familj blev väldigt glada. De var stolta över mig. Jag har jobbat hårt för att nå hit. Jobbar man hårt så får man till slut utdelning. För mig är det här ett kvitto på att man lagt ner många timmar för att kunna ta sig hit. Jag har inte bara tränat fotboll, utan har lagt ner många timmar på gymmet också.

Hoffenheim är en liten ort tillhörande delstaten Sinsheim i södra Tyskland med knappt 4 000 invånare. Fotbollslaget huserar i toppen av Bundesliga och parkerar i skrivande stund på femte plats i tabellen med samma poäng som Dortmund. Toppar tabellen gör Bayern München. I akademin finns flera landslagsspelare från Tyskland, Belgien, USA och Israel. Filston Mawana och flera andra som tillhör akademin bor tillsammans i ett stort hus. På bottenplan har de sitt omklädningsrum, på mittenplan har de matsal och högst upp bor spelarna i egna rum.

– Rummen är möblerade med säng och allt sånt. TV, data och sånt får man fixa själv. Men vi har ett TV-rum och biljardrum. Internet finns också. Det är viktigt där vi bor eftersom det inte finns så mycket att göra. Hoffenheim är en jätteliten stad, berättar han.

Den 8 januari lämnade 16-årige Filston Mawana Sverige och tryggheten för Tyskland. Den första tiden i Hoffenheim har varit bra och han lyckades göra mål i första matchen med sin nya klubb.

– Vi har spelat tre, fyra träningsmatcher och har mött SV Waldhof, Nürnberg och Dortmund. Det har blivit ett mål och en assist så här långt, säger han.

Vad har tränarna sagt till dig? – De pratar med mig hela tiden. Vi har mycket kontakt och han har varit nöjd med hur jag presterat. Både jag och han ser framemot när serien börjar. Han är bra och är väldigt engagerad i det han gör.

  Filston Mawana i en match mot Dortmund. Foto: Hoffenheim

Hur funkar det med skolan? – Jag började skolan i Sverige ett år senare för att jag skulle lära mig svenska. Så egentligen går jag i årskurs nio nu. Just nu läser jag bara tyska för att lära mig språket. När jag lärt mig tyska kommer jag kunna prata fem språk flytande: svenska, engelska, franska, lingala och tyska då. Sen ska jag börja i skolan här som de andra. Mittemot mig bor en kille från Senegal, vi pratar samma språk och umgås rätt mycket. Han hjälper mig en del.

Hur ser en dag ut för dig? – Jag läser tyska mellan klockan åtta och tolv dagligen. Sedan har vi lunch och lite egentid. På eftermiddagarna tränar vi. Fotbollsplanen ligger precis bredvid. Tisdagar och onsdagar har vi morgonträning. Till bortamatcherna åker vi buss, ibland dagen innan. Det beror lite på hur långt det är att åka.

Filston Mawana visar tydligt att han är en oerhört målmedveten kille. Drömmen om att komma utomlands och spela har han haft väldigt länge. Hans största förebild är Cristiano Ronaldo.

– Jag har alltid varit väldigt målmedveten och min dröm är att bli fotbollsspelare. Det är det jag vill leva på. Den drömmen har jag haft sedan jag var väldigt liten och har alltid kollat mycket på fotboll. Min favoritspelare är Cristiano Ronaldo.

Varför just honom? – Utifrån hur han har växt upp och hur han har tagit sig till toppen. Det är motivation för mig. Han flyttade också tidigt från sin familj. Han har fått kämpa mycket. Det gäller att ge allt man har.

Vad tänker du kring din egen framtid? – Man vill alltid bli bättre än de som är bäst. Det är det jag strävar efter. Jag vill bli bättre än Zlatan. Men man måste kämpa hårt och gör du det kommer resten. Det gäller att våga ta risker, vågar du det kan du klara av vad du vill i livet.

På lördagen drog serien igång. Hoffenheim inledde med att besegra Kickers Offenbach med 3–1. Hur det gick för Filston Mawana? Han gjorde två mål och spelade fram till ett. Det kunde onekligen inte börjat bättre.

Filston Mawana Ålder: 16, fyller 17 i mars.  Längd: 170 centimeter. Vikt: 66 kilo. Familj: Mamma, pappa och sju syskon. Moderklubb: Malmö FF. Nuvarande klubb: Hoffenheim. Aktuell: Malmökille som numera är ungdomsproffs i Tyskland. Bäste spelare han spelat med: Pavle Vagic. Bäste spelaren han mött: Nummer tio i Anderlecht.

Relaterade artiklar