Laddar

Studentkåren kräver satsning på bostäder: ”Väldigt utsatt som student”

Efter nästan tio år som rödlistad studentstad kom nu den senaste smällen. 140 internationella studenter väntas stå utan boende trots bostadsgaranti. "Kritiskt läge", anser studentkårens ordförande.

delningar

Så kom den 1 januari 2018 och Malmö högskola blev Malmö universitet. Det innebar mer forskning och nästan 100 miljoner kronor extra i anslag. Läroverket har kommit långt sedan det invigdes för 20 år sedan.

Men ett problem verkar man inte bli kvitt. Bostäder till studenterna som går på universitet. Varje år presenterar Sveriges Förenade Studentkårer, SFS, sin lista över bostadssituation i studentstäder. Om studenter riskerar att stå utan bostad i mer än sex månader så rödlistas staden.

Malmö har, precis som Lund, varit rödlistad samtliga år sedan 2009 fram till och med 2017.

– När studenterna blir fler måste bostäderna bli fler. Det är enkel matematik. Inte minst måste kommunerna ta sitt bostadsförsörjningsansvar på allvar. Andra kommuner har redan visat att det går, sade Jacob Adamowicz, SFS vice ordförande, när rapporten för 2017 presenterades.

Nyligen fick studentkåren i Malmö reda på ännu ett bakslag. På Stapelbädden byggs studentbostäder varav en del var avsatta för internationella studenter. Nu har det framkommit att detta inte kommer att bli av.

Samtidigt går kontraktet för internationella studenter som Malmö universitet har med MKB på Rönnen ut nästa år. Detta innebär att 140 internationella studenter står utan boende, då flera skulle bo på Stapelbädden. Detta sätter läroverket i en tuff sits då tenn grupp har bostadsgaranti eftersom utbildningen är avgiftsbelagd.

– Nu står vi utan 140 lägenheter för internationella studenter vilket är ett kritiskt läge! Vi tycker det är väldigt dåligt skött alltihop. Även universitet har inte blivit informerade, säger Pontus Källström, ordförande för studentkåren i Malmö, och fortsätter:

– Det är bristfällig information kring detta, det kom som en överraskning egentligen.

Generellt är det ett underskott på studentlägenheter i Malmö. Vad kåren erfar finns det få eller inga politiska beslut om att bygga lägenheter anpassade för studenter.

– Man är beredd att betala mer, en del studenters föräldrar får gå in och betala eller köpa lägenheter vilket inte alla kan och då blir det en klassfråga. Andra letar i andra- och tredjehand som är osäkra med korta avtal. Klarar du då inte en tenta så får du ingen inkomst, man är väldigt utsatt som student på det sätter.

Enligt rapporten Unga vuxnas boende (2017) som Hyresgästföreningen publicerat lever 36 procent av unga vuxna i Malmö och Lund i osäkra upplåtelseformer.

Mediankostnaden för en enrums-studentlägenhet är 4 100 kronor. Vilket innebär att utbildningen riskerar bli en dyr affär istället för en investering för framtiden, anser Källström.

– Studenter är i ett läge i sitt liv med låg inkomst. Hyran ska motsvara en tredjedel av inkomsten tycker vi men det ligger många hyror på 4-5 000 kronor.

Vad tycker ni bör ske?

– Man måste ta ett nationellt tag om detta. Det räcker inte med kommunerna själva, vi ser att det inte går. Ett bättre statligt stöd och att kommunerna fattar fler politiska beslut för framtiden. Planera för studentstaden Malmö, säger Pontus Källström.

Vad anser nu om Malmö universitets ansvar?

– Universitetet borde ta ett bättre grepp om frågan, arbeta mer strategiskt. De vet hur man planerar för program och kurser och måste arbeta med studentbostäder tillsammans med kommunen. Titta på hur man gör i andra städer och bjud in fler aktörer.

Den förestående polisutbildningen i Malmö är ett exempel på nystartade utbildningar. Idag finns drygt 2 200 studentbostäder i Malmö. Det går 24 000 studenter på Malmö universitet.

– Att komma till rätta med detta gör att människorna stannar här, kunskapen finns kvar i staden och lämnar inte. Men det är svårt om man inte ens kan få  bostad som student.

Relaterade artiklar