Stort tillslag mot telefonbedragare i Malmö – lurat äldre på hundratals miljoner

Genrebild. Foto: Mostphotos, Matilda Larsson. - Foto: Mostphotos

"Vi har slagit ut flera grupperingar i syd"

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Polisen i region Syd har arbetat hårt mot kriminella nätverk som utför grova telefonbedrägerier, så kallad "vishing", mot äldre personer. Polisen har gjort tillslag mot fyra kriminella nätverk som bedragit äldre personer på flera hundra miljoner kronor genom "vishing".

– Vi har gjort tillslag mot flera grova kriminella nätverk och det handlar om telefonbedrägeri. Man har fått målsäganden att lämna ifrån sig inlogg till bank-id och bankdosor, så att de kan komma över deras konton, säger Petra Stenkula, chef för utredningssektionen för Region Syd.

I oktober 2017 uppmärksammade polisen att detta fått stor spridning med nära 7000 anmälningar i landet om bedrägeri, vilket gett 300 miljoner i vinster för de kriminella. Nu anser polisen att man har satt stopp för flera nätverk.

– Vi har slagit ut flera grupperingar i syd, i de två första ärendena under 2018, dömdes totalt 51 personer. I ytterligare två ärenden väcks åtala nästa vecka, sex personer är häktade för grova bedrägerier. I ett mordärende (Lektorsgatan) med rättegång på måndag ingår även bedrägerier.

Bland de 200 personer i Malmö som polisen anser vara grovt kriminella försörjer sig omkring 20 personer på bedrägerier.

Polisen råder personer att aldrig logga in med bank-id på någon annans begäran eller lämna ut koder till någon. Är man osäker ska man ringa tillbaka till sin bank.

– Bedragarna är trevliga och kan ringa tillbaka flera gånger. Man ska aldrig tro att en bank begär uppgifter.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar