Laddar

Stor seriemässa i Malmö

Unde helgen kommer ett stort antal serietecknare samlas i Malmö.

delningar

Under lördagen och söndagen arrangeras Seriefest, en årlig mässa där serieskapare själva får möjlighet att gratis sälja sina serier.

– Det är jättespännande. Idén om den här mässan började faktiskt att när vi plockade ner den förra, för ett år sedan. Vi sa att nästa år slår vi på stort. Så det är bokstavligt talat ett års arbete, säger Natalia Batista, arrangör till Seriefest, serieskapare och lärare på Serieskolan i Malmö.

När Seriefest startade för tre år sedan fick de hålla till i ett konferensrum inne i biblioteket. Trots det lockade evenemanget 500 besökare, vilket året därpå blev 700.

I helgen väntas runt 200 serieskapare och 1000 besökare till Seriefest. 

– I år har vi fått stöd från Region Skåne vilket gjort att vi vuxit ordentligt och kommit upp i den stora lokalen. Det har också kunnat bli mycket mer marknadsföring.

Är Malmö Sveriges seriestad?

– Självklart, i alla fall självutnämnd som seriestad. Det kommer komma folk från Stockholm och det är många danskar som bokat bord.

Utöver scenframträdanden och seminarier med bland annat Liv Strömquist, kommer det framför allt vara stort fokus på seriemarknaden.

– Vi har dukat upp i Kalendern, den modernare delen av biblioteket där serieskaparna kommer sälja sina egenskapade ”fanzine”. Hela målet med festivalen är att det ska vara gratis för utställarna och fokus på att alla ska få synas, oavsett ekonomi.

Hon förklarar att ett ”fanzine” är en term som myntades på 80-talet, när folk började göra egna tidningar genom att trycka upp exemplar med en kopiator.

– Många serieskapare har börjat sin karriär genom att göra sina egna tidningar. Vi kommer inte ha några förlag på plats utan folk som själva ger ut. Så kommer man hit får man chansen att träffa serieskaparna själva, förklarar Natalia Batista.