Laddar

Stor demonstration i Malmö: ”Vi kräver att våldtäktsmän döms”

Efter flera uppmärksammade våldtäktsmål går Malmöbor till handling.

delningar

I morgon, tisdag, anordnas en demonstration på Malmös gator under parollen ”Inga våldtäktsmän på våra gator”. I ett evenemang på Facebook uppmanas alla som vill att vara med och vandra för skärpta straff och stöttande av våldtäktsoffren.

”Vi kräver att våldtäktsmän döms samt att straffen för våldtäkt höjs kraftigt”, skriver initiativtagaren och läkarstudenten Camilla Lundgren i evenemanget.

Demonstrationen har startat i samband med ett tidigare uppmärksammat  gruppvåldtäktsmål i Fittja i Stockholm. Under morgondagen kommer domen, och initiativtagaren Camilla Lungren oroar sig över möjligheten att männen kan gå fria då de för nästan två veckor sedan sattes på fri fot.

För att stödja kvinnan i målet startade hon därför demonstrationen i Malmö och målet är att stötta alla som utsatts för våldtäkt samt visa på att de krävs en förändring i lagen gällande den här typen av brott.

– Nämndemän och domare utan kunskap om sexualbrott skadar rättsprocessen men tillåts gång på gång att fria våldtäktsmän. Gång på gång signalerar rättssystemet till kvinnor att deras kroppar är allmän egendom, säger Camilla Lundgren och fortsätter:

– Våldtäktsmän tror att våldtäkt är lagligt. Vi frågar regeringen: Har de fel?

Den senaste tiden har  flera överfallsvåldtäkter inträffat i Malmö, vilket höjt osäkerheten och fått fler att känna att uppropet behövs. I skrivande stund har 370 personer intresserat sig för evenemanget och 104 har tackat ja.

– Regeringen kallar sig feministisk men tillåter fri jakt på halva Sveriges befolkning. Grov våldtäkt är det värsta brottet där offret inte dör och lagar, domar och polisutredningar speglar inte detta, säger Camilla Lundgren.

Demonstationen hålls mellan klockan 17.00 och 19.00 på tisdag med start på Stortorget för tal och fika. Sedan vandrar demonstranterna i gemensam trupp mot Triangeln.

 

Skärmdump: Facebook, Gruppvåldtäkterna i Fittja och Malmö – Demonstration

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?