Stor deklarationsmiss – tusentals kan tvingas vänta på återbäringen

Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket. Foto: Skatteverket.

Under onsdagen kom beskedet att tusentals kan vara drabbade av den stora missen.

delningar

Centrala studiestödsnämnden, CSN, som ansvarar för att ge svenska studerande studiestöd, erkände under onsdagen att de har skickat felaktiga uppgifter till Skatteverket angående en del av de 1,5 miljoner svenskar som har studielån.

Det avslöjade Expressen under onsdagsmorgonen, som också skriver att det kan röra sig om tusentals drabbade.

Det är kontrolluppgifter för de som har avdragsgill ränta på sitt studielån som felaktigt har kommunicerats från CSN till Skatteverket. De berörda som redan godkänt sina deklarationer får alltså beskedet att deklarationen inte gått igenom.

– Det vi vet är att det är ett antal som är påverkade av detta och vi beklagar ju om det blivit så att återbäring har blivit försenat för några av våra kunder, säger Klas Elfving, pressekreterare på CSN till Expressen.

Uppgifterna skickades från CSN till Skatteverket den 17 februari. Flera dagar senare informerades CSN om att uppgifterna var felaktiga och därför inte skulle föras in i deklarationerna hos de drabbade. Men det har alltså skett ändå.

– CSN har tyvärr skickat in kontrolluppgifter, som skulle kommit in i januari, för sent, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket till Expressen.

Vad som orsakat felet kan inte Skatteverket svara på och man vet i dagsläget inte exakt hur många som är drabbade.

CSN uppmanar alla som har deklarerat innan den 2 april att kontrollera så att allt stämmer – och om det behövs – godkänna deklarationen med de uppdaterade uppgifterna.

Relaterade artiklar