Laddar

Stjärnkockarna hyllar Malmöfalafeln: ”Finns bara ett ställe”

I veckan påbörjades inspelningen av den nya säsongen av Kockarnas kamp. Och på vägen ner till inspelningsplatsen i Ystad passade deltagarna på att göra ett studiebesök i Malmö.

delningar

Initiativet att stanna till i Malmö togs av Edin Dzemat, stjärnkocken som är en av åtta deltagare som gör upp i den nya säsongen av TV4-programmet.

– Vi landade i Köpenhamn på tisdagen och då föreslog jag att vi skulle stanna till i Malmö för att äta falafel. Många av de andra hade aldrig käkat bra falafel och då finns det bara ett ställe åka till, säger Edin Dzemat till 24Malmö.se.

32-årige Dzemat var mellan åren 2013 till 2015 lagkapten för det svenska kocklandslaget som under den tiden bland annat kammade hem ett silver i VM. Han har sedan dess tilldelats flera utmärkelser, inte minst priset som Årets stjärnskott av White Guide 2014.

Idag bor Edin Dzemat i Stockholm där han snart öppnar restaurangerna Brasserie by EDz och dzeMAT. Men för drygt 20 år sedan bodde han i Malmö – och tisdagens ”studiebesök” gjordes just på ungdomens favorithak: Kronborgs FalafelTörnskärsgatan.

– Det är mitt absoluta favoritställe som jag alltid tipsar mina vänner om. Jag tycker att de gör det riktigt bra och att få äta en så god måltid för 25 spänn går knappt någon annan stans i världen.

Vad är det som utmärker en riktigt bra falafel?

– Först och främst är det viktigt att den är nyfriterad. Den ska vara krispig på ytan och fast i mitten. Smaken ska ha lite karaktär och salladen ska vara färsk. Men viktigast av allt är nog själva dressingen, det är den som binder ihop allt. Jag vill gärna att det ska vara lite hetta i den.

I branschen kallas du ibland för ”Kock-Zlatan”. Hur fick du det smeknamnet?

– Det är ju ingenting jag går runt och själv kallar mig men det kommer väl ifrån att det finns vissa likheter mellan oss. Vi är båda två karaktärsstarka människor från Bosnien som gjort oss en framgångsrik karriär, fast på varsitt håll.

 

 

Relaterade artiklar

Nu ska världens godaste falafel koras

Falafelrestauranger från världens alla hörn skickade in bidrag till årets tävling. Nu står det klart vilka 15 restauranger som gör upp om VM-titeln.