Laddar

Statistik: Här löper du störst risk för ohälsa i Skåne

Kommunen ligger på fjärdeplats i landet.

delningar

Malmö, Östra Göinge och Burlöv. Det är kommunerna i Skåne där man löper störst risk för ohälsa enligt Care Need Index. Malmö, som löper störst risk i Skåne, ligger på en fjärdeplats i riket.

Indexet utgår från en rad socioekonomiska faktorer som ställts mot befolkningens sammansättning, och har för första gången presenterats på kommunnivå.

– Ett stort antal distriktsläkare har i en enkät fått ange hur olika faktorer påverkar deras arbetsbelastning. Ensamstående äldre och utlandsfödda drar upp riskvärdet mest, säger Anders Karlsson, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren

Indexet redovisar resultat i en siffra. Ett värde över medeltalet 1 tyder på ökad risk för ohälsa medan ett värde under 1 innebär en lägre risk.

– Man kan betrakta detta som en uppskattning av den förväntade risken för ohälsa. Det kan förstås finnas avvikelser gentemot den faktiska ohälsan i kommunen, säger Anders Karlsson.

Malmö, Östra Göinge och Burlöv toppar listan. Statistik från Nyhetsbyrån Siren.

Statistik över riket. Malmö ligger på en fjärdeplats. Statistik från Nyhetsbyrån Siren.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?