Statens julklapp: Tre miljoner svenskar får pengar tillbaka

Johan Gernandt, kommunikationschef vid Radiotjänst. Genrefoton: Anna-Karin Lundgren/Radiotjänst, Mostphotos/Dan Burch.

Sammanlagt kommer svenskarna få tillbaka en miljard kronor i en lite försenad julklapp i januari.

10 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Den 1 januari slopas radio- och tv-avgiften. Istället kommer alla svenskar över 18 år med en inkomst börja betala skatt för public service, oavsett om man har en tv eller inte.

Ändringen gör samtidigt att det är många svenskar som redan har betalat in för mycket pengar, enligt det nuvarande systemet.

Det beror på att många fakturor som redan har betalats, sträcker sig in i det nya året. Den goda nyheten är att dessa pengar nu kommer att betalas tillbaka, vilket Hem&Hyra först rapporterade.

– Det handlar om upp emot tre miljoner hushåll och det sammanlagda beloppet är upp till en miljard kronor, säger Johan Gernandt, kommunikationschef vid Radiotjänst till tidningen.

Vissa kommer att få tillbaka upp till 2 000 kronor från Radiotjänst. Då somliga har årsfaktura kan det hända att de har betalat för ett helt år precis före riksdagsbeslutet i november. För andra hushåll som betalar varje månad, handlar det bara om ett tiotal kronor.

Vanligast är dock kvartalsfaktura, vilket innebär att det ändå kan handla om ett par hundralappar att få tillbaka för många svenskar.

Du kan räkna ut hur mycket pengar du kommer få tillbaka genom att titta på din senaste faktura och räkna hur många dagar in i 2019 du redan har betalat för. Sedan multiplicerar du antalet dagar med 6,67 för att få reda på summan.

För att få tillbaka pengarna behöver du inte göra någonting, men om du vill få pengarna direkt på ditt bankkonto måste du anmäla ditt bankkonto till Radiotjänst före den 21 december.

Annars kommer du att få pengarna via en utbetalningsavi. Problemet då är att du riskerar att tvingas betala en extra avgift, hos de allra flesta banker och ombud, enligt Radiotjänst.

För att anmäla ditt bankkonto till Radiotjänst, gå till radiotjanst.se/tillbaka.

Det är ännu inte helt säkert exakt när du kommer få dina pengar tillbaka, men den 7 januari 2019 börjar utbetalningarna och det beräknas ta upp till ett par veckor innan samtliga har fått sina pengar.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar