Laddar

Spelade bort gängledares pengar – två män döms till fängelse

En guldhandlare var en av huvudfigurerna i den uppmärksammade härvan – nu har straffet kommit.

delningar

En guldhandlare i Malmö, som enligt åklagare spelade bort 11,5 miljoner kronor för en gängledare, dömdes under fredagen till 2,5 års fängelse för grovt penningtvättsbrott.

Gängledaren och hans nätverk har varit ett fokus för Malmöpolisen under flera år. Ett flertal personer har tidigare dömts för bland annat narkotikabrottslighet och många har förekommit i olika mordutredningar.

Enligt åklagaren och Malmö tingsrätt har guldhandlaren hjälpt gängledaren med att tvätta pengar under 2015 och 2016. Då ska en man, som varit ombud åt gängledaren, överlämnat stora summor till guldhandlaren på ett sammanlagt värde av cirka 11,5 miljoner kronor.

Alla de inblandade personerna har nekat till brott. Guldhandlaren sökte själv skydd hos polisen sommaren 2016 efter att ha hamnat i fejd med gängledaren angående de bortspelade pengarna, varpå han och hans familj utsattes för flera attentat.

Även gängledarens ombud dömdes under fredagen till 2,5 års fängelse. Båda ska också betala sammanlagt drygt två miljoner kronor i skadestånd till staten.

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?