Snart höjs priset på tandvård – här blir det allra dyrast

. - Foto: Mostphotos

Den 15 januari 2019 höjs referensprislistan för tandvård. Samtidigt ska det bli lättare att jämföra vårdalternativ.

5 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Priset för tandvård har stigit med 1 249 procent sedan 1980.

Sedan år 1999 har tandvården har möjlighet att sätta priserna för tandvård fritt. Följden blev en prisökning på 25 procent på ett enda år, enligt Dagens Samhälle.

Den 15 januari 2019 kommer priset för tandvård att höjas igen och samtidigt höjs referenspriset.

Det är myndigheten Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TVL, som beslutar om en referensprislista för vår tandvård. Priserna används för att räkna ut hur stor del av kostnaden som staten betalar vid behandling, men det finns inga krav på att tandläkare ska hålla sig till referenspriserna. De kan sätta vilka priser de vill.

Om din tandläkare tar ut ett högre pris, än det som är angivet i referensprislistan får du själv betala mellanskillnaden. Om tandläkarens pris är lägre än referenspriset får du istället ersättning enligt det pris du betalar, enligt TVL.

Högkostnadsskyddet bygger på referenspriset. Om en tandläkare tar en högre avgift än så får patienten betala mellanskillnaden.

Hos Folktandvården i Skåne höjer man i snitt priset med 20 procent. Priset på en vanlig undersökning höjs bland annat med 165 kronor och en tandutdragning med 320 kronor, enligt Sydsvenskan. Folktandvården behöver få in 15 miljoner kronor genom höjda taxor, men nu väljer man att höja taxorna så att intäktsökningen blir hela 50 miljoner.

Folktandvården i Sörmland kommer att höja priset med 2,31 procent medan Folktandvården i Stockholm höjer med 2,5 procent. I Norrbotten höjer man tandvårdspriset med 2,8 procent räknat på den totala intäktsvolymen, rapporterar Dina Pengar. I Jönköping planerar man att höja taxan med 2,5 procent.

Enligt referensprislistan kommer man bland annat att höja priset på en tandläkarundersökning från 830 kronor till 845 kronor. Att dra ut en tand rekommenderas att kosta 1 025 kronor istället för dagens 1 005 kronor. Men tandläkare har alltså rätt att höja priset fritt.

I vår kommer det dock att bli enklare att jämföra olika tandvårdsalternativ. I höstas beslutade nämligen regeringen att införa en webbsida där du kan jämföra priset på tandvård.

FAKTA

Referensprislista:

Det finns två referenspriser för många åtgärder i referensprislistan; ett för allmäntandvård och ett för specialisttandvård.

Statligt tandvårdsstöd:

Det statliga tandvårdsstödet består av allmänt och särskilt tandvårdsbidrag, samt högkostnadsskydd. Det finns som ett skydd mot höga kostnader, för att stimulera till förebyggande tandvård samt för att ge ökat stöd till dig med ökad risk för sämre tandhälsa på grund av din funktionsnedsättning eller sjukdom. Tandvårdsstödet administreras av Försäkringskassan. Din tandläkare eller tandhygienist kan informera dig om vilken tandvård som ger rätt till statligt tandvårdsstöd.

Högkostnadsskydd:

Högkostnadsskyddet finns till för dig som har höga tandvårdskostnader. Det innebär att du bara behöver betala en del av kostnaden själv när den överstiger ett visst belopp. Du betalar själv kostnader som under ett år är sammanlagt 3 000 kronor enligt statens referenspriser eller tandläkarens respektive tandhygienistens priser om de är lägre. Sedan får du ersättning för 50 procent av kostnader som överstiger 3 000 kronor och 85 procent av kostnader som överstiger 15 000 kronor.

Källa: Försäkringskassan.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar