Laddar

Snart dags för däckbyte – det här gäller

Vintern närmar sig och snart är det dags att byta till vinterdäck, men det är många som inte riktigt har koll på vilka regler som egentligen gäller.

delningar

Snart är det dags att byta till vinterdäck på bilen, men enligt en ny undersökning som Sifo genomfört på uppdrag av däckföretaget Pirelli så har mindre än hälften av svenskarna koll på vilka regler som gäller.

Endast 41 procent av de tillfrågade visste att vinterdäcken blir olagliga att köra med när de slitits under 3 millimeter och 51 procent erkände att de någon gång kört med för lågt mönsterdjup.

En av fem uppgav i undersökningen att det har kört med sommardäck under perioden 1 december till 31 mars. Trots att lagen säger man måste ha vinterdäck under den här perioden när vinterväglag råder.

Vinterväglag betyder att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.

26 procent säger att de kört med dubbdäck efter den 15 april, då det är lag på att ha bytt tillbaka till sommardäck.

Det här gäller:

Enligt lagen måste man ha vinterdäck på sitt fordon mellan den 1 december och den 31 mars om vinterväglag råder.

Det är i slutändan upp till polisen att avgöra om det är vinterväglag på den plats du befinner dig på.

Det är tillåtet att ha på dubbdäck oavsett om det är vinterväglag eller inte under perioden från 1 oktober till 15 april. 

Vinterdäck utan dubbar får användas året om.

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?