SM-veckan i Malmö är igång – fokus ligger på miljön

Foto: Doug Olson / Arne Trautmann / IsKa / Alf Lysen

delningar

Har gått igenom flera steg för att minimera de självklara miljöbovarna.

Idag drog SM-veckan i Malmö igång. SM-veckan består av 44 olika idrotter som ska kora Sveriges bästa idrottare. Alla grenar som går att tävla i under SM-veckan går också att prova på vid Ribersborgsstranden under tävlingarna som pågår mellan 26 juni och 2 juli. Evenemangschef, Attila Juhasz, har en förhoppning om att väcka nya intressen och tycker det är viktigt att alla får prova på de olika grenarna under veckan.

– Det finns en tanke om delaktighet i alla evenemang vi arrangerar. Vi har olika varianter, men i våra event vill vi att det alltid ska gå att prova på saker. Bland annat för att väcka intresse till olika föreningar men också att få ungdomar att röra på sig, säger Attila Juhasz.

Idrotterna är många och variationen är god. Under onsdagen äger tävlingar i frisbee, rytmisk gymnastik, kanotpolo, artistisk gymnastik och friidrott rum runt om i staden. På torsdag tävlar man i bland annat i styrkelyft, boule, wakeboard och parkour. Totalt kom det in 72 olika anmälningar från olika förbund under anmälningsperioden.

– Det var många som ansökte om att delta, men det landade tillslut på 44 olika idrotter. Några föll bort, bland annat på grund av ekonomiska faktorer och att andra tävlingar runt i världen krockade med SM-veckan, säger Attila Juhasz.

Stort fokus under årets SM-vecka är miljön. Arrangörerna har gått igenom evenemangets alla delar för att få dem att följa de krav som Malmö stad har satt i miljöfrågor. Framförallt har man jobbat med att dra ner användandet av plast.

– Vi har ställt krav på alla mat- och försäljningsställen i tävlingsområdet. Det kommer bland annat inte säljas några vattenflaskor i plast, utan vi har istället valt att placera ut stora vattentankar där man själv får fylla på sin flaska. Förutom det så försöker vi ha så få generatorer som möjligt och vi har gått igenom flera steg för att minimera de självklara miljöbovarna, avslutar Attila Juhasz, evenemangschef på Malmö stad.

Arrangörerna för SM-veckan är Malmö Stad och Riksidrottsförbundet tillsammans med SVT.

FAKTA

Tävlande idrotter under SM-veckan:

Artistisk gymnastik

Trampolin

Bowling

Rytmisk gymnastik

Truppgymnastik

Styrkelyft och bänkpress

Tyngdlyftning

Drone racing F9U

Friidrott lag

Rugby 7’s

Boccia

Cricket T20

Dragkamp lag

Beach ultimate frisbee

Kustrodd

Radiostyrd bilsport

Frisbee allround

Segling 49er/49er FX

Wakeboard

Aerobic gymnastics

Basket 3x3

Beachvattenpolo

Boule precisionsskytte

Casting

Cykel kortbana

Kanot maraton

Kanot short track marathon

Kanotpolo

Karate kyokushin

Paracykel

Parkour

Tricking

Rullskidor

Skateboard ramp och slalom

Surfski

SUP

Bangolf

Frisbee allround

Discgolf

Hindersim

Simning och parasimning

Footgolf

Handigolf

Rallysprint

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.