Skifte i Malmövänsterns topp

Hanna Thomé, Vänsterpartiet.Foto: Pressbild

Hanna Thomé kliver åt sidan för nytt kommunalråd och kommenterar det politiska läget i Malmö just nu.

delningar

Hanna Thomé har meddelat Vänsterpartiet Malmös valberedning att hon inte kandiderar till kommunalråd för ytterligare en period. Vänsterpartiet Malmö väljer nytt kommunalråd på ett medlemsmöte den 11 oktober. Hanna är kvar tills mandatperioden löper ut den 15 oktober.

– Jag har varit kommunalråd i åtta år och suttit i fullmäktige i 16 år. Det är inte ett livsuppdrag och det är dags att lämna vidare. Vi har ett starkt parti med många medlemmar så det känns tryggt att gå vidare. Att vara kommunalråd för V i åtta år har varit en fantastiskt upplevelse och jag är otroligt glad och tacksam för det förtroendet jag har fått. Jag ser framför mig att vi kommer växa, säger Hanna Thomé, som stannar inom partiet, till 24Malmö.se.

Under hennes tid som kommunalråd har partiet gått från 5,18 procent 2010 till årets valresultat på cirka 11 procent.

– Jag stannar kvar uppdragstiden ut till den 15 oktober. Jag har inte klivit av mitt uppdrag, jag har bara valt att inte kandidera för en period till. 

Vad tänker du om det politiska läget just nu?

– Det är väldigt rörigt, men det är inte valutgången som har lett till mitt beslut. Att jag lämnar har inget att göra med det politiska läget i Malmö just nu. Vi hoppas fortfarande att ett sista mandat trillar över för de rödgröna. Nu hoppas vi att vi får en stabil majoritet. Vi ser en framtid av förhandlingar framför oss.  Det andra jag förutsätter är att Centerpartiet och Liberalerna håller och lever upp till sina vallöften och vägrar ge Sverigedemokraterna inflytande. Då är Socialdemokraterna största partiet. Torbjörn Tennhammar (M) har ju ett ganska litet parti. Det är konstigt att de går ut och säger att de vann valet, för det har de inte gjort.

Vem tänker du tar över efter dig?

– Vi har ett medlemsmöte den 11 oktober som beslutar det. Jag vill inte spekulera i det, men vi har ju en kommunfullmäktigelista så det är bara att se på den. Det är inte upp till mig att spekulera. Vi är en stor partiförening så jag hyser inga tvivel om att det blir superbra. 

Vad händer för din del nu?

– Jag kommer börja jobba som kurator på RFSL-rådgivningen. Jag är socialarbetare och socionom i grunden och det känns som att jag har varit borta från den arbetsmarknaden i 16 år. Jag får jobba med min utbildning, vilket känns roligt.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar