Skåningarna spenderar mest pengar på resor

Barer och nattklubbar – här sakerna som skåningarna helst lägger pengarna på.

delningar

När Kantar Sifo på uppdrag av Resia ställde frågan hur mycket pengar svenskarna planerar att lägga på resor under 2018 var det skåningarna som hade gjort störst plats i budgeten.

Cirka 17 procent av de tillfrågade malmöborna räknar med att lägga mellan 20 000 och 30 000 kronor per person under 2018. I Göteborg och Stockholm är det endast elva respektive nio procent som planerat att lägga samma summa på resor under det här året.

– I förra årets Resiabarometer kunde vi se att skåningarna är de som reser mest, och det stora intresset för resor fortsätter även i år. Smidiga och prisvärda flyglinjer från framför allt Köpenhamn är förmodligen en stor anledning till detta. Men är det kanske också så att de flesta globetrotters i vårt avlånga land valt att bosätta sig närmare Europa och resten av världen, menar Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Det skåningarna helst lägger sina pengar på under resan är boendet. Det ska ligga centralt, vara inspirerande i form av boutiquehotell och helst ska hotellet kunna erbjuda bra mat.

Skåningarna lägger även betydligt mer pengar på både shopping, barer och nattklubbar än vad resenärer från andra delar av Sverige gör.

Även bland de resenärer som planerar att lägga ännu mer pengar på sin resa, det vill säga 30 000 kronor eller mer per person, sticker malmöborna och skåningarna ut i jämförelse med resten av landet.

– Vi har märkt av ett större intresse för skräddarsydda resor som kan vara lite svårare att boka själv. Det bokas även mycket långresor, mer påkostade resor, kryssningar och framför allt Hurtigruten där vi ser ett mycket stort intresse. Helsingborgarna med omnejd är på hugget och vill ut och upptäcka världen, säger Anette Holmgren, resebyråchef på Resia i Helsingborg.

När det gäller reguljärresorna tar Miami över förstaplatsen. Prag och Malaga klättrar och Las Palmas och Paris är nykomlingar på listan. Las Palmas ökar med +233 procent, Fort Lauderdale utanför listan med +160 procent och Kapstaden ökar med hela +500 procent.

Skåningarnas topplista reguljärflyg:

Miami (2)

Malaga (8))

Barcelona (1)

Palma de Mallorca (4)

Prag (9)

New York (6)

London (3)

Las Palmas (Gran Canaria) (ny)

Rom (5)

Paris (ny)

Skåningarnas topplista charterresor:

Chania (Kreta) (3)

Palma de Mallorca (2)

Las Palmas (Gran Canaria) (1)

Larnaca (Cypern) (4)

Teneriffa (10)

Rhodos stad (6)

Split (Kroatien) (8)

Heraklion (Kreta) (ny)

Antalya (Turkiet) (ny)

Dubai (ny)

Listorna är baserade på resor med avresa från Malmö och Köpenhamn mellan 6 mars och 31 december 2018.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar