Sjuksköterska spädde ut smärtstillande inför operationer – får behålla leget

Foto: Eric Mulder

Inspektionen för vård och omsorg anser att händelserna allvarligt äventyrat patientsäkerheten.

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

En sjuksköterska på Skånes universitetssjukhus har vid ett antal tillfällen stulit opioider genom att späda ut sprutor med koksalt inför operationer. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) såg allvarligt på att sjuksköterskan utnyttjat nedsövda och försvarslösa patienter.

Efter att Ivo fick kännedom om händelserna krävde de indragning av hennes legitimation. Men Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) beslutar istället att ge sjuksköterskan en treårig prövotid.

Ivo skrev att en sjuksköterska "som medvetet spär ut läkemedelsdoser och felmärker sprutor avseende innehållet för att kunna ta undan lite för eget bruk förtjänat varken allmänhetens eller myndigheternas förtroende." De anser även att stölderna begåtts på "ett synnerligen förslaget tillvägagångssätt" som allvarligt äventyrat patientsäkerheten men också att kollegor kunde ha drabbats då de riskerade att utföra sitt arbete på ett undermåligt sätt.

HSAN är mildare i sin bedömning och frångår Ivo:s förstahandsyrkande. De framhåller att stölderna har polisanmälts och ännu inte prövats rättsligt. De bedömer att en prövotid räcker för att säkerställa patientsäkerheten.

Sjuksköterskan tog själv tag i sin situation och sökte vård. Hon fick då möjlighet till remiss till både vårdcentral och psykiatrin. Hon lämnar kontinuerliga drogtester sedan 2017.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar