Laddar

Sjuk åldring utsatt för miljonbedrägeri – kopplas till organiserad brottslighet

Grovt bedrägeri i Gävle kopplas till ett tiotal personer i Malmö. "Uppenbarligen är det någon som sitter och läser Blocketannonser. Hur många har man försökt med innan man lyckats?" säger biträdande chefsåklagare Mikael Dahlberg.

delningar

Det var strax före jul som en äldre kvinna hemmahörandes i Gävletrakten utsattes för ett grovt bedrägeri. Hon hade en annons ute på andrahandsmarknaden när hon blev kontaktad av en för henne okänd kvinna.

Därefter började bluffen som till en början skulle kosta pensionären 2,1 miljoner kronor och som skulle visa sig ha koppling från Gävle i norr till Malmö i söder med ett flertal personer inblandade.

– Vad man kan förstå så är hon ålderstigen och sjuk. Hon har haft en annons ute för att sälja något när hon kontaktats av någon, en kvinna. Den här kvinnan lyckas därefter ta reda på kontouppgifter och personuppgifter för att därefter kunna komma åt hennes bankkonto, säger biträdande chefsåklagare i Gävle tingsrätt Mikael Dahlberg.

Efter samtalet fördes miljonerna över till bankkontot tillhörande en tredje kvinna i Gävle. Polisen spårade henne och kort därefter häktades hon misstänkt för grovt bedrägeri. Men efter förhör är kvinnan inte längre misstänkt – utan misstänks istället ha fått sitt konto utnyttjat av bedragarna.

Pengarna har därefter förts vidare från kvinnans konto till ett 20-tal andra konton i landet. Främst i Norrköping och Malmö där ett tiotal personer i vardera stad tagit emot pengarna.

– Pengarna har spridits som i en lång kedja. Den jag handlägger nu är den kvinna som pengarna hamnade hos först. Hon var misstänkt för bedrägeriet men vi är övertygade om att det inte är hon som har genomfört det. I hennes berättelse framkommer det då att hon haft kontakter med folk i Malmö som då har fått nyttja hennes konto. Det jag vet är att en stor grupp av de som fått pengar, på ett eller annat sätt, finns i Malmö, säger Mikael Dahlberg.

Chefsåklagaren ser bedrägeriet som avancerat.

– Det är ett väldigt avancerat upplägg, i den meningen att det krävs viss arbetsinsats för att utföra det. Uppenbarligen är det någon som sitter och läser Blocketannonser. Hur många har man försökt med innan man lyckats?

I samband med att den äldre kvinnan lurades lyckades hennes bank stoppa en del av pengarna från att överföras. Totalt är cirka 600 000 kronor stulna från kontot, pengar som inte kunnat stoppas.

– Hela summan har varit på drift men har inte kunnat konsumeras tack vare att banken har lagt märke till överföringen och satt stopp på en stor del av beloppet, säger Mikael Dahlberg.

Nu väntar förhör med ett flertal personer i utredningen.

– Det är inte helt ovanligt, det ökar, det ser vi ju.

Hur vanlig är den här typen av bedrägerier?

– Det är inte helt ovanligt, och det ökar, det ser vi ju, säger Mikael Dahlberg.