Laddar

Sju fall av hepatit A utreds i Skåne - ta kontakt med vården om du har symptom

Frysta jordgubbar tros vara källan till smittan. - Foto: Mostphotos

Smittskydd Skåne utreder sju fall av hepatit A där alla har insjuknat senaste veckan.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Det finns stark misstanke att de sjuka har smittas av importerade frysta jordgubbar som använts vid beredning av smoothies på en servering i Lund för cirka fyra veckor sedan.

Symptom på hepatit A är illamående, kräkning, trötthet och värk i kroppen. I senare skede kan sjukdomen ge gul hy och gula ögonvitor, mörk urin och ljus avföring. Inkubationstiden från smitta till sjukdomsdebut är 2–6 veckor. Den som tidigare är vaccinerad mot hepatit A har ett fullgott skydd.

De personer som har symptom på hepatit A uppmanas nu att ta kontakt med vården; 1177 för telefonrådgivning eller besök på kvälls- och helgmottagning eller akutmottagning.

– Hepatit A är inte farligt och läker ut själv, men det kan ge en besvärlig sjukdomsperiod och därför vill vi förhindra fortsatt smittspridning, säger smittskyddsläkare Per Hagstam.

Den som har hepatit A kan föra smittan vidare genom att hantera mat som andra sedan äter. Det finns möjlighet att förhindra smittöverföring genom vaccination. Därför vill Smittskydd Skåne nå personer med misstänkt hepatit A för att förhindra ytterligare smittspridning.

Relaterade artiklar