Sju fall av hepatit A utreds i Skåne - ta kontakt med vården om du har symptom

Frysta jordgubbar tros vara källan till smittan. - Foto: Mostphotos

Smittskydd Skåne utreder sju fall av hepatit A där alla har insjuknat senaste veckan.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Det finns stark misstanke att de sjuka har smittas av importerade frysta jordgubbar som använts vid beredning av smoothies på en servering i Lund för cirka fyra veckor sedan.

Symptom på hepatit A är illamående, kräkning, trötthet och värk i kroppen. I senare skede kan sjukdomen ge gul hy och gula ögonvitor, mörk urin och ljus avföring. Inkubationstiden från smitta till sjukdomsdebut är 2–6 veckor. Den som tidigare är vaccinerad mot hepatit A har ett fullgott skydd.

De personer som har symptom på hepatit A uppmanas nu att ta kontakt med vården; 1177 för telefonrådgivning eller besök på kvälls- och helgmottagning eller akutmottagning.

– Hepatit A är inte farligt och läker ut själv, men det kan ge en besvärlig sjukdomsperiod och därför vill vi förhindra fortsatt smittspridning, säger smittskyddsläkare Per Hagstam.

Den som har hepatit A kan föra smittan vidare genom att hantera mat som andra sedan äter. Det finns möjlighet att förhindra smittöverföring genom vaccination. Därför vill Smittskydd Skåne nå personer med misstänkt hepatit A för att förhindra ytterligare smittspridning.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar