Laddar

Självförsvar gör succé på Sofielund

"När man lärt sig självförsvarstekniken har man en pondus som även en angripare uppmärksammar", säger instruktören Selvi Bajram.

delningar

På Sofielund har man nyligen startat en kurs i självförsvar. Sammanlagt ska deltagare genomföra sju lektioner. Vid det tredje tillfället var polisen där för att informera och berätta vad man får lov att göra.

– Man får försvara sig med det våld man möts av, säger Karin Lago, områdespolis i Malmö med inriktning på trafiksäkerhetsarbete.

 

Poliserna Karin Lago och Therese Lago undervisar gruppen. Foto: Marie Bosund Hedberg.

Ansvarig instruktör för kursen är Selvi Bajram. Hon har själv utövat kampsport i över 15 år och har svart bälte i taekwondo. Bajram är en av landets tre kvinnliga certifierade instruktörer för Krav Maga, en israelisk kampsport med självförsvar- och närstridssystem.

– Målet är att skapa en trygghet och ökad självkänsla för de här kursdeltagarna genom att de vet att de faktiskt kan göra motstånd om de skulle hamna i en situation där det krävs. Det krävs en stor mental styrka och det är därför man behöver träna för att agera som månhar tänkt och vill göra, säger Selvi Bajram.

– Det handlar inte om att lära sig att slåss, fortsätter hon. Fler unga kvinnor borde välja sådana här kurser eller någon kampsport i stället för att gå på balett. När man lärt sig självförsvarstekniken har man en pondus som även en angripare uppmärksammar.

Kursen som sker vid sju utbildningstillfällen arrangeras av Fastighetsägare Sofielund och Länsförsäkringar Skåne. Intresset har varit stort.

– Det är riktigt kul att kursen fått ett så stort genomslag och för oss är det viktigt att ha fokus på trygghet och då speciellt för kvinnor och tjejer i området, säger Hjalmar Falck, utvecklingssamordnare för Sofielund, Malmö stad.

Kursen i Sofielund ses som ett test för att undersöka intresset för liknande självförsvarskurser. Reaktioner så här långt har varit positiva och Länsförsäkringar i Skåne öppnar för att det kommer startas på fler platser.

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?