Laddar

Sinande vattennivåer kan orsaka stor skada: ”Kan sätta fart på föroreningar”

Sverige måste skärpa sig, menar professorn.

delningar

Mellan  3-7 september arrangerade Torleif Dahlin, professor vid Lunds Tekniska Högskola, en internationell konferens i Malmö. Konferensen handlade bland annat om ny teknik som kan kartlägga grundvatten och förorenad mark.

Torleif Dahlin menar att Sverige inte har tillräckligt bra koll på var risken för föroreningar av landets grundvattentäkter finns, skriver P4 Malmöhus.

– SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, har ju till exempel flugit med helikopterburen kartläggning över både Gotland och Öland, och det är ju utmärkt. Men behovet är enormt mycket större och de resurser som avsatts alldeles för små, säger han.

Då grundvattennivåerna har minskat på flera håll i landet menar Torleif Dahlin att riskerna är ännu större för att föroreningar når vattnet.

– Sjunkande grundvattennivåer kan ju göra att man ökar grundvattengradienten, alltså ökar hastigheten på flödet, och det kan i sin tur sätta fart på föroreningar som ligger i marken redan. Och har man inte koll på var man har föreningarna och var man har sina vattentäkter kan det här leda till ytterligare problem.

Det finns 80 000  förorenade platser i Sverige enligt Naturvårdsverket, och Torleif Dahlin menar att det är viktigt att kartlägga dem och vattnet som finns kring dem för att avgöra var åtgärder ska sättas in.

Relaterade artiklar