Serietecknaren som förändrar bilden av transpersoner

Han kom ut som trans för två år sedan. Nu ger Adrian Malmgren andra det han själv inte hade under uppväxten.

delningar

Det är en solig eftermiddag och lugnt i det dekorerade kollektivet på Värnhem.

Serietecknaren Adrian Malmgren har rummet bredvid köket, där han också har sin arbetsplats.

  Serietecknare Adrian Malmgren vid sin arbetsplats. Foto: Lisa Horn 

Han kom ut som trans i mars 2015. Då gick han på serieskolan i Malmö och hade levt i 28 år utan att få utrymme att vara den han är.

– Jag undrade varför det hade tagit så lång tid, och det slog mig att jag aldrig hade sett karaktärer som varit trans när jag växte upp. När det funnits karaktärer som brutit mot könsnormer målas de upp som dåliga människor eller skurkar. Ett exempel är Ursula i Lilla sjöjungfrun som är inspirerad av en dragqueen. Då är det inte så konstigt att det tagit så lång tid för mig, säger Adrian Malmgren.

Idag bor han i ett serietecknarkollektiv och arbetar med serier på heltid.

  Adrian Malmgren ritar endast digitalt. Foto: Lisa Horn

Sedan början på året har han fått stöd från Kulturbryggan för att arbeta med seriealbumet ”Wicked Hero”, i syfte att normalisera transnarrativ genom berättande.

Själva berättelsen i Wicked Hero-serien handlar om hackers som kan resa mellan parallella universum. Huvudkaraktären är transperson och hamnar i en värld där jämställdhet är normen.

  Seriealbumet Wicked Hero handlar om hackers som reser mellan parallella universum. Foto: Lisa Horn

– Det handlar om krocken när han behandlas med respekt och värdighet. Han kan inte kan ta den här jämställda världen på allvar för han är så van vid att inte ha samma rättigheter som till exempel heterosexuella.

”Inget extremt” Adrian Malmgren förklarar att han genom att underhålla vill visa på att jämställdhet inte handlar om något extrem.

– Det handlar om att ha samma möjligheter som andra och bli behandlad med respekt, oberoende av hur du definierar dig eller ser ut.

  Adrian Malmgren menar att jämställdhet inte handlar om något extremt, utan att ha samma möjligheter och att bli behandlad med respekt. Foto: Lisa Horn

Berättelsen i Wicked Hero har han och en kollega skrivit på sedan 2012. Men huvudkaraktären, Adrian, han Adrian Malmgren haft med sig länge.

– Men jag har haft honom i mitt huvud sedan jag var 16 år. Han var ett utlopp för den som jag innerst inne önskade att jag var, när jag var yngre. Så det är ingen slump att vi är lite lika, säger Adrian Malmgren, och skrattar lite.

”Föräldrar som tackar mig” Utöver att skapa serien föreläser Adrian Malmgren om om inkludering av transpersoner i skolor. Responsen brukar vara positiv och han berättar att människor ofta kommer fram och tackar honom.

  Adrian Malmgren får ofta tack från personer som känner att han gör skillnad för dem. Foto: Lisa Horn

– Det hade jag inte räknat med när jag satte igång, det är mysko att förstå att man kan göra skillnad på det sättet. Ibland kommer det också förädlar som tackar mig för att de lättare kan förstå sina barn, det är fint, säger Adrian Malmgren.

Han förklarar att vi lever i ett samhälle som tvingar på oss roller tidigt baserat på hur vi ser ut och han menar att det finns en kunskapssvacka när det gäller att få alla att känna sig välkomna.

– Jag ser Wicked Hero som ett verktyg för att skapa den representation som jag själv önskar att jag hade haft när jag växte upp. Jag vill låta unga transpersoner få se att de kan var hjältar och kan ha makten över sin egna liv.

”Trans” är en förkortning för transperson, som är ett paraplybegrepp för personer som bryter mot samhällets normer för kön och könsidentitet. Gemensamt för transpersoner är att ens könsidentitet eller könsuttryck inte stämmer överens med det juridiska kön en tilldelades vid födseln och som bestämdes av hur ens kropp såg ut och tolkades då. Källa: Transformering.se (RFSL Ungdom)

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.