Så påverkas din ekonomi av regeringskrisen

Foto: Mostphotos.

Pensionärer riskerar att snuvas på efterlängtat vallöfte.

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Normalt ska en budget lämnas två veckor efter riksmötet öppning. Men eftersom det datumet redan passerat ska en budget redovisas senast den 15 november. Skulle ingen höstbudget vara på plats innan årsskiftet blir det per automatik så att Socialdemokraternas budget från hösten 2017 var den som gäller tills vidare, rapporterar Dina pengar.

Trots att alla partier vill bli kvitt klyftan mellan lön och pension kan scenariet men en regeringskris göra att du som pensionär inte får någon sänkt skatt under 2019. Nu finns risken att skillnaden mellan lön och pension kan komma att tas bort först under inkomståret 2020.

Då inga storsatsningar får genomförs om man regerar med höstbudgeten 2018 så kan en del av de vallöften inte bli verkligheten, förutsatt att riksdagen inte hinner besluta om någon budget före 15 november. Socialdemokraternas förslag på en extra familjevecka är ett sådant exempel. Men är finns dock en hake: Den regering som eventuellt kommer att bildas har chans att lägga en ändringsbudget i början av nästa år och då kan förslaget om familjeveckan och andra förmåner i teorin införas.

– Då kan en regering lägga ett förslag på fler familjedagar i en ändringsbudget under början av 2019, och då kan förslaget exempelvis införas 1 juli, säger Hans Hegeland, utskottsråd på finansdepartementet, till sajten.

Det kan även bli så att utgiftsområdena blir ännu större än höstbudgeten 2017. Skulle det exempelvis födas fler barn under 2019 blir också utgifterna för barnbidraget högre. Men barnfamiljerna kan dock sitta lugnt i båten.

– Sådana bidrag kommer alltid att betala ut till de som har rätt till dem, säger Hans Hegeland.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar