Så mycket kostar skolbränderna i Malmö

Jonas Törnebladh, säkerhetssamordnare på grundskoleförvaltningen i Malmö. Foto: Privat/Mostphotos - Foto: Mostphotos

"Enstaka händelser drar upp summan".

delningar

Under natten till torsdagen brann det på Högaholmsskolan i Malmö. En byggbod förstördes helt och närliggande skolbaracker skadades. 

Men det är inte den första skolbranden i höst och kostnaderna för bränderna kan snabbt dra iväg.

– Branden på Kungshögsskolan tidigare i höst är en av de största som jag känner till, utifrån skolans synvinkel, säger Jonas Törnebladh, säkerhetssamordnare på grundskoleförvaltningen i Malmö.

Mellan 2014 och 2017 har grundskoleförvaltningen fått lägga 627 200 kronor på skador orsakade av skolbränder. Då är inte alla kostnader inräknade eftersom hyresvärden, Stadsfastigheter, står för skadorna på utsidan av huset. De största utgifterna kom 2015 och 2017, med 237 300 kronor respektive 333 000 kronor. Men en högre kostnad är inte lika med fler bränder.

– Enstaka händelser drar upp summan för 2015 och 2017, säger Jonas Törnebladh.

För att undvika bränder förebygger grundskoleförvaltningen så mycket de kan genom att hålla brännbart material från fasaderna och se till att det under skoltid bedrivs ett aktivt brandskyddsarbete. Även kamerabevakning används på vissa skolor, något som Jonas Törnebladh menar kan vara till stor hjälp både för att förhindra brand och klara upp det som hänt om branden fått fäste.

– Vi har flera skolor här i stan som är kopplade till larmcentraler där de i realtid kan se vad som händer. Det är absolut effektivt på de mest skadedrabbade skolorna, säger han. 

Förvaltningen bedriver även ett aktivt brandskyddsarbete och ger ett konkret stöd till skolorna, i form av råd hur de ska tänka för att förhindra sådana här händelser efter skoltid

– Det handlar både om brand, inbrott och skadegörelse. Vi har en checklista som skolorna kan kryssa i, säger Jonas Törnebladh.

Varför tror du att skolor sätts i brand?

– Ja du, jag har nog inget bra svar på den saken faktiskt. Generellt tror jag att det oftast är ungdomar och att de inte förstår konsekvenserna av sina handlingar, säger Jonas Törnebladh.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar