Laddar

Så många vill förbjuda vilda djur på cirkus

Tre av fyra svenskar tycker det borde vara förbjudet med vilda djur på cirkusföreställningar. Det visar en undersökning som Djurens rätt gjort tillsammans med Newsner.

delningar

Att hålla vilda djur på cirkus borde vara olagligt enligt svenskarna. Det visar en ny undersökning som Djurens rätt tillsammans med Newsner genomfört. 76 procent av de tillfrågade svarade att de tyckte vilda djur som underhållning på cirkus borde förbjudas.

– Flera faktorer gör cirkusmiljön olämplig för djur och särskilt för vilda djur. Resandet och de ständiga transporterna orsakar stress hos djuren och de konster som djuren förmås att göra är ofta onaturliga för dem. Sveriges Veterinärförbund har sedan länge också slagit fast att elefanters och sjölejons naturliga behov inte tillfredsställs på cirkus, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt, i ett pressmeddelande.

Motståndet mot att hålla vilda djur på cirkus är starkast bland väljarna i samtliga riksdagspartier. Starkast är motståndet hos Vänsterpartiets väljare (91 procent) och svagast är det bland Kristdemokraternas väljare (57 procent).

– Opinionen talar sitt tydliga språk och visar att vår attityd mot att visa upp djur som underhållning har förändrats. Det är hög tid för politikerna att följa efter och förbjuda vilda djur på cirkus i den nya djurskyddslag som ska presenteras till hösten, säger Camilla Björkbom.

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?